Στη Χερσόνησο, στο πεντάστερο «Abaton», ο Ζήνωνας Χριστοφίδης προτείνει ένα μενού υποδειγματικής ψαροφαγίας.

Η πρόσκληση του Νεκτάριου Ντάλλα, συμβούλου οργάνωσης και στρατηγικής του νεότερου δημιουργήματος της οικογένειας Καλουτσάκη, του πεντάστερου «Abaton Island Resort and Spa», μας βρήκε σε διακοπές στον Νότο της Κρήτης. Η απόφαση να κάνουμε τη διαδρομή των δυόμισι ωρών για να απολαύσουμε ένα γεύμα στο «Bony Fish» δεν πάρθηκε εύκολα, όμως άξιζε κάθε χιλιόμετρο που διανύσαμε. Απέναντι και με θέα την πυκνοχτισμένη Χερσόνησο, σε έναν τόπο που σε καλωσορίζει σαν ανοιχτή αγκαλιά, το κατάλευκο διακριτικά πολυτελές ξενοδοχείο σε απορροφά στον άσπιλα λευκό κόσμο του από την ώρα που θα περάσεις την πόρτα.

Τις κουζίνες των πέντε εστιατορίων του έχει αναλάβει ο σεφ Ζήνωνας Χριστοφίδης, μάγειρας από το Λασίθι με αγάπη και γνώση για την κουζίνα του τόπου του αλλά και τις διεθνείς τάσεις. Σεμνός, χαμογελαστός, ήρεμος και αφοσιωμένος στη δουλειά του, πέρα από τα γνωστά και ίσως κοινότοπα που θα μπορούσα να γράψω, έχει εξαιρετικές ικανότητες στις ζύμες και τη ζαχαροπλαστική. Το τραπέζι μας στη σκιερή παρά θίν’ αλός βεράντα μάς περίμενε στρωμένο. Το σέρβις επαγγελματικό, με ανοιχτόκαρδο χαμόγελο και πραγματικό ενδιαφέρον να πάνε όλα καλά, πρότεινε μια κρητική ρακή, την οποία φυσικά και δεχτήκαμε. Μια Σαντορίνη του Σιγάλα συνόδευσε το γεύμα μας, υποστηρίζοντας τις επιλογές του σεφ για τα πιάτα μας, άψογα. Ο Ζήνωνας Χριστοφίδης ως μάγειρας είναι νόστιμος, ισορροπημένος, έξυπνος, με έμπνευση και δημιουργικές ικανότητες, αλλά χωρίς διάθεση εντυπωσιασμού. Το γεύμα μας ήταν συνολικά από εκείνα που θυμόμαστε και συζητάμε για πολλές ημέρες μετά.

Δικά του εξαιρετικά ψωμιά φυσικά, φτιαγμένα με sourdough (ξινή ζύμη), ήρθαν με το καλωσόρισμα, φρέσκο βούτυρο και «βούτυρο» λαδιού, απλά και με άρωμα σκόρδου. Ένας πολύ καλός ντοματοκεφτές και ένας άψογα μαριναρισμένος γαύρος με την τραγανή ραχοκοκαλιά του ήταν το πρελούδιο μιας γοητευτικής συμφωνίας. Το πιάτο που ακουστικά μας τρόμαξε ήταν μια σφακιανόπιτα με γαρίδες, ξηρούς καρπούς, άγρια ρόκα και πετιμέζι, με ταχίνι αποδείχτηκε όχι απλά αιφνιδιαστικά νόστιμο χωρίς ίχνος περιττής γλύκας, αλλά και ένα από εκείνα που μνημονεύουμε ακόμη.

Ακολούθησαν κολοκυθανθοί με τον κλασικό κρητικό τρόπο, αφράτοι και ζουμεροί, και μια χορτόπιτα αρωματική, για να συνεχίσουμε με έναν καλοδουλεμένο και τρυφερό ταρτάρ ψαριού. Η αχινομακαρονάδα ήταν η καλύτερη που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια, ενώ η σφυρίδα με αγκιναράκια τουρσεμένα αυγολέμονο ένα πιάτο για το οποίο θα ξαναπήγαινα εύκολα. Ακολούθησε μια συναγρίδα τριών κιλών που ψαρεύτηκε στο Μιραμπέλο, άρτια ψημένη και με σάρκα συγκινητικά νόστιμη. Τριγωνάκια Πανοράματος και μια τάρτα λεμονιού έκλεισαν το γεύμα ιδανικά. Υπολογίστε 45-55 ευρώ το άτομο χωρίς ποτό, εκτός εάν επιλέξετε αστακό, σε ένα άριστο value for money.

info
«Abaton Island Resort and Spa», Λεωφ. Θεμιστοκλέους, Χερσόνησος, Κρήτη, τηλ. 28970 26410. Κόστος: 45-55€ / άτομο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr