Διανύοντας την 7η χρονιά λειτουργίας του, το στέκι για τους οινόφιλους στη Στοά Ράλλη, ανανεώνει το γευστικό του χαρακτήρα με τον ταλαντούχο σεφ Αντώνη Πεχλιβανάκη στα ηνία της κουζίνας.

Το By the glass είναι χώρος συνυφασμένος με το ποιοτικό κρασί και αυτό γιατί η Φωτεινή Πατζιά, γνωρίζει το «ευ ζην οινικά» και το αποδεικνύει συνεχώς. Ο χώρος έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς προορισμούς για τους λάτρεις του κρασιού με λίστα αποτελούμενη από 500 περίπου ελληνικές και διεθνείς επιλεγμένες ετικέτες, με  τουλάχιστον 200 εξ αυτών να σερβίρονται στο ποτήρι, ενώ θέτει γερές βάσεις και στο κομμάτι του αρμονικού συνδυασμού τους με ενδιαφέρουσες γευστικές προτάσεις. Όταν το επισκεφθείτε λοιπόν, πριν καταφύγετε στην πεπατημένη του πλατό αλλαντικών ή τυριών, που επίσης είναι εξαιρετική επιλογή, αναζητήστε τις προτάσεις που εδώ και λίγους μήνες υπογράφει η γευστική «πέννα» του Αντώνη Πεχλιβανάκη. Πιάτα αξιώσεων με διεθνείς πινελιές και έμφαση σε γαλλικά και ιταλικά στοιχεία διαμορφώνουν τη γευστική ταυτότητα του μενού που η οινολόγος Βασιλική Γιαννάρου αναλαμβάνει να αναδείξει με τις αρμόζουσες οινικές προτάσεις.

Το λαβράκι σεβίτσε με λεμονοπίπερο, tobiko yuzu και σπαράγγια έχει ισορροπημένη οξύτητα που αγκαλιάζει την ολόφρεσκη σάρκα του ψαριού. Το οινικό του ταίρι (Σαντορίνη Σιγάλα-δεξαμενή του 2017), με έντονη φρεσκάδα και οξύτητα, ήταν η πινελιά που συμπλήρωσε τη γευστική μας παλέτα. Πέρα από τις προτάσεις του μενού, ετοιμάζουν και προσεγμένα πιάτα ημέρας όπως το εξαιρετικό vitello tonnato που δοκιμάσαμε, με espuma από λουίζα, ενδεικτικό της μαγειρικής ωριμότητας του σεφ, που προσθέτει διακριτικά στοιχεία «στρογγυλεύοντας» τη γεύση, χωρίς όμως να αλλοιώνει το βασικό χαρακτήρα του εμβληματικού αυτού ιταλικού πιάτου. Το Chardonnay του Heggies Vineyard που μάς πρότειναν ήταν το ιδανικό οινικό του ταίρι.

Οι γαρίδες που τυλίγονται με τραγανό κανταΐφι, με γουακαμόλε, πέρλες curacao, πούδρα από σπανάκι, γλυκομπίζελο, δάκρυα κόκκινης πιπεριάς και γλυκόξινη σάλτσα ανανά όπως και το τατάκι τόνου αποτελούν σημεία αναφοράς των ψαροφαγικών επιλογών. Η ευχάριστα τραγανή παλέτα των αρωμάτων και τα λεμονάτα χαρακτηριστικά του Chardonnay από τη ζώνη του Chablis που μάς πρότειναν για τα εν λόγω πιάτα τους έδωσαν τη διάσταση που τους αρμόζει.

Το μοσχαρίσιο καρπάτσιο με κρέμα κρητικής γραβιέρας, συνετά ραντισμένο με λάδι τρούφας, το οποίο, όπως μάς είπε ο σεφ, μαρινάρει σε φυστικοβούτυρο και hoisin sauce, αξίζει επαναλαμβανόμενες δοκιμές. Το σωματώδες «Αγ. Χρόνος» του Κτήματος Αβαντίς, σοδειάς του 2015 στάθηκε ισχυρά πλάι σε αυτή την παρασκευή. Ατού όμως του μενού μάλλον θα αποδειχθεί η άψογα ψημένη ταλιάτα από εσωτερικό διάφραγμα, που μαρινάρουν σε κακάο και τρία διαφορετικά πιπέρια. Οι σπόγγοι εσπρέσο και η μαρμελάδα σύκο σιγοντάρουν το κρεοφαγικό αυτό πιάτο που προηγήθηκε ενός τιραμισού με πέρλες καφέ, σιρόπι καφέ αρωματισμένο με αμαρέτο και μια απίστευτη κρέμα αρωματισμένη με σιρόπι τόνκα, επιδόρπιο που αποτελεί επίσης σοβαρό λόγο επιστροφής.

info
Γ. Σουρή 3 και Φιλελλήνων, Αθήνα, τηλ. 210 3232560, Κόστος/άτομο: €40-45

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr