Η Ντίνα Νικολάου καιη αδερφή της Μαρία επί 10 χρόνια τώρα, μέσα από το εκπληκτικό εστιατόριο και το deli (traiteur, όπως λένε οι Γάλλοι) Evi Evane, επανασυστήνουν τον ελληνικό γαστρονομικό πλούτο στους Γάλλου, φέρνοντας στην πόλη του Φωτός και το έμβλημα της ελληνικής κουζίνας, τους μεζέδες.

_DSC0994-ret

Tο νέο νόστιμο δημιούργημά τους, το τρίτο κατά σειρά, ονομάζεται Evin Evane Mézès, και οι τυχεροί που το επισκέπτονται -κυρίως ντόπιοι αλλά και τουρίστες και, φυσικά, όσοι Έλληνες βρίσκονται στο Παρίσι- γεύονται τους πιο ψαγμένους ελληνικούς μεζέδες από τα χεράκια της Ντίνας. Σουβλάκι κοτόπουλου ή λαχανικών, κεφτεδάκια, σαγανάκι με γαρίδες ή ελληνικά λουκάνικα, ταραμοσαλάτα, χταποδοσαλάτα, μουσακάς και γεμιστά είναι μερικά μόνο από τα λαχταριστά μεζεδάκια που σερβίρονται, ενώ το best seller του μαγαζιού είναι χωρίς δεύτερη σκέψη οι ντάκοι της Ντίνας. Ναι, ναι, πληθυντικός, γιατί δεν μιλάμε μόνο για την κλασική εκδοχή του ντάκου αλλά για πολλές και διαφορετικές προτάσεις. Κάθε περιοχή της Ελλάδας αποκτά το δικό της ντάκο με ένα αντιπροσωπευτικό τοπικό προϊόν και, όπως δηλώνουν όσοι τους έχουν δοκιμάσει, πέρα από τη νοστιμιά τούς κερδίζει και το γεγονός ότι πάνω σε ένα παξιμάδι μπορούν να γευτούν όλες τις γεύσεις της Ελλάδας.

Evi-Evane-Bistro-8880

Από ένα γνήσιο μεζεδοπωλείο, βέβαια, δεν θα μπορούσε να λείπει ο ιδανικότερος συνοδός των μεζέδων, τα αποστάγματα. Ούζο και τσίπουρο, λοιπόν, γεμίζουν τα ποτήρια και δημιουργούν ακόμη πιο χαρούμενη ατμόσφαιρα. Δίπλα τους, ελληνικές μπίρες αλλά και εκλεκτά ελληνικά κρασιά, από αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες. Οι γλυκατζήδες ευχαριστιούνται υπέροχο μπακλαβά, γαλατόπιτα και πορτοκαλόπιτα. Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα πιάτα, έχουμε να κάνουμε με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα που εισάγονται στη Γαλλία από Έλληνες παραγωγούς.

Evi-Evane-Meze-08

Όσοι θέλουν να πάρουν τις ελληνικές σπεσιαλιτέ και στο γραφείο ή το σπίτι τους μπορούν, αντί να καθίσουν εκεί, να πάρουν τους μεζέδες σε πακέτο ή ακόμη και να δοκιμάσουν να φέρουν άρωμα Ελλάδας στην κουζίνα τους, επιλέγοντας ανάμεσα από τα περισσότερα από 150 ελληνικά τοπικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, αφεψήματα με κρόκο Κοζάνης, Π.Ο.Π. τυριά, κρητικό θυμαρίσιο μέλι και άλλα πολλά, τα οποία διατίθενται προς πώληση στο Evin Evane Mézès.

Evi-Evane-Traiteur-0187

Και μπορεί ένα μεζεδοπωλείο να σου φαίνεται πιο ταιριαστό στην Πλάκα, όμως και στο Παρίσι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κάνει θραύση! Άλλωστε, μετά από τόσα χρόνια και τόση αφοσίωση και αγάπη που δείχνουν στη δουλειά τους οι δύο αδερφές Νικολάου (η Ντίνα στην κουζίνα και η Μαρία στη σάλα), έχουν κατακτήσει το γαλλικό κοινό, κι έτσι ο νέος τους στόχος, να κάνουν τρόπο ζωής και τη φιλοσοφία του μεζέ, βρήκε γόνιμο έδαφος και έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Απόδειξη; Οι δεκάδες διθυραμβικές κριτικές του γαλλικού Τύπου και βέβαια οι πελάτες που επιστρέφουν ξανά και ξανά για να δοκιμάσουν τα μεζεδάκια στο κομψό εστιατόριο όπου επικρατεί το γαλάζιο και το λευκό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ελληνικό νησί.

info
Evin Evane Mézès: 66 rue Mazarine, 75 006 Paris, τηλ. (+33) 1 77 18 79 76, www.evievane.com

Δείτε επίσης
To ελληνικό Evi Evane βραβεύεται στην καρδιά της γαστρονομίας

Η ελληνική γαστρονομία πρωταγωνιστεί στη φετινή Sial

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr