Πριν από πέντε χρόνια, στα πέριξ της πλατείας της Αγ. Ειρήνης δεν υπήρχαν και πολλά πράγματα. Για την ακρίβεια, πολλά εμπορικά και τίποτα το ενδιαφέρον γαστρονομικά. Ήταν τότε, λοιπόν, που ένας Αμερικανός εν ονόματι John Higgins αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στον πεζόδρομο της Αιόλου και ν’ ανοίξει το Mama Roux. Μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, που πέρασαν, η γειτονιά άλλαξε. Έγινε μια από τις πιο πολυσύχναστες της πόλης με πάρα πολλά καινούρια μαγαζιά. Άλλα έκλεισαν, αλλά άλλαξαν φιλοσοφία, το Mama Roux, όμως, έμεινε πιστό στην αρχική του ιδέα και θέση. Να προσφέρει ένα διαρκές γευστικό ταξίδι στις χώρες του κόσμου. Από το Μεξικό και τη Νέα Ορλεάνη μέχρι την Ταϊλάνδη και την Ινδία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν και από τα πρώτα εστιατόρια που καθιέρωσαν και έβαλαν στο λεξιλόγιο μας το brunch.

CHAR-SIU-BAO

NOODLE-BOWLS

Η αλήθεια είναι ότι το Mama Roux, αν και βρίσκεται στο κέντρο όπου συχνάζω, δεν το είχα επισκεφτεί πολλές φορές. Έτσι του χρωστούσα, θα έλεγα, μια επίσκεψη. Είπα να την κάνω τώρα που συμπλήρωνε τα πέντε χρόνια. Κι έτσι κι έγινε, ένα βράδυ Πέμπτης. Από μακριά καταλάβαινες ότι κάπου εκεί στη σκοτεινή Αιόλου γίνεται γιορτή. Τα χρωματιστά φώτα και τα γέλια των επισκεπτών έσπαγαν τη μουντίλα του κέντρου. «Έτσι γίνεται κάθε βράδυ. Έχουμε γιορτή», θα μου πει ο νεαρός chef Βασίλης Σπόρος, που επιμελείται την κουζίνα. Διπλά του ο John πάντα γελαστός και έτοιμος να σου πει ιστορίες από τα ταξίδια του. Και έχει κάνει πολλά…

MAMA-ROUX_THE-TEAM

Κάθισα έξω και δεν ήμουν ο μόνος που είχε αυτή την ιδέα, μιας και σχεδόν όλα τα τραπέζια ήταν πιασμένα. Πήρα τον κατάλογο στα χέρια μου και χάθηκα στις σειρές του. «Παίρνουμε συνταγές απ’ όλο τον κόσμο και τις εκτελούμε. Κάποιες τις πειράζουμε λίγο βάζοντας το δικό μας twist», θα μου πει ο Βασίλης, ο οποίος προσφέρθηκε να με βοηθήσει στην παραγγελία. Στο τραπέζι έφτασαν όλες τις γεύσεις της Μέσης Ανατολής: Τραγανά φαλάφελ με σάλτσα από ταχίνι, ταμπουλέ με μπόλικο μαϊντανό και δυόσμο, χούμους, ένας όμορφος πουρές από καπνιστή μελιτζάνα με γιαούρτι, αρνίσιος κιμάς και ξηροί καρποί μαζί με μπόλικες αραβικές πίτες για παιχνίδι. Ακολούθησε το πιάτο που έχει αντέξει και τα 5 χρόνια: το κοτόπουλου ταντούρι, που συνοδευόταν από raita chutney και σαλάτα από φακές μαζί με αφράτα ψωμάκια ατμού με BBQ sauce. Το ταξίδι στις γεύσεις της Ασίας ήρθε να κλείσει όμορφα και καυτερά με το chop suey: egg noodles με μοσχαρίσιο φιλέτο, oyster sausce, chili, ginger και δροσερό φρέσκο κόλιανδρο.

KOREAN-BULGOGI

MOLE-POBLANO

Ο επόμενος σταθμός ήταν η Λατινική Αμερική και πιο συγκεκριμένα το Μεξικό: Tacos και quesadillas στο τραπέζι για να μοιραστούν με την παρέα καθώς και spicy μαργαρίτες για να τα συνοδέψουμε κατάλληλα. Και για το τέλος, ένα ramen burger που αντί για ψωμί είχε noodles δεμένα με αυγό και ένα πολύ ζουμερό μπιφτέκι από black angus. Το ταξίδι στις γεύσεις στο Mama Roux έχει ενδιαφέρον-όπως και οι ιστορίες του John- και είναι ωραίο όταν το μοιράζεσαι με καλούς φίλους. Αυτό έκανα κι εγώ εκείνο το βράδυ.

info
Αιόλου 48-50, Αθήνα, τηλ. 213 0048382. Κόστος: € 20-25. Kλειστά Κυριακή και Δευτέρα βράδυ.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr