Σε ένα από τα γραφικά στενάκια της παλιάς πόλης των Χανίων, μία ανάσα από το λιμάνι και στο ισόγειο ενός βενετσιάνικου αρχοντικού του 16ου αιώνα, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες το εστιατόριο Mon.Es, που τιμά την κρητική κουζίνα, με παραδοσιακά υλικά σε ξεχωριστές συνταγές.

mon.es7

Το φαγητό είναι μια διαδικασία ή ακόμα καλύτερα ένα τελετουργικό. Είναι η τελική ανταμοιβή της ημέρας και μια ανακούφιση. Η κρητική κουζίνα είναι ξεχωριστή και μοναδική από μόνη της, επαναφέρει τις αισθήσεις, δημιουργεί συναισθήματα και αποκαλύπτει αναμνήσεις. Στο εστιατόριο Mon.Es, του χανιώτικου ξενοδοχείου Monastery Estate Venetian Harbor, έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εξαιρετικά πιάτα τοπικής γαστρονομίας, να αφεθείτε σε ένα ταξίδι γεύσεων και αρωμάτων σε ένα περιβάλλον που ξεχειλίζει από Κρήτη, τον Πολιτισμό και την Ιστορία της σε ένα εκπληκτικό και πρόσφατα ανακαινισμένο βενετσιάνικο κτίριο 500 χρόνων.

mon.es11

Το μενού από την άλλη, που έχει επιμεληθεί ο σεφ Γιώργος Χατζηδάκης, συνδυάζει τις οικογενειακές μνήμες των ιδιοκτητών του Mon.Es, από τις παιδικές καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κρήτη και την απρόσκοπτη ποιότητα της κρητικής γης σε ένα όμορφο μίγμα, όπου κάθε πιάτο δημιουργεί αίσθηση ρομαντισμού και μνήμης – ιστορίας.

Θέλετε να πάρετε μία γεύση; Επιλέξτε από το μικρό αλλά περιεκτικό μενού, κρητικό ντάκο με κρέμα μυζήθρας με αρωματικά βότανα και μέλι, μαριναρισμένα τοματίνια και καπαρόμηλα, τάρτα με γέμιση κρητικών τυριών και αλλαντικών και δροσερή πράσινη σαλάτα με λιαστές ντομάτες, ψητά πλευρώτους και καπνιστή μπριζόλα με πετιμέζι και θυμάρι. Αν προτιμήσετε κρέας για κυρίως, συστήνουμε το σφακιανό αρνί (κότσι) με κολοκύθι, πατάτες και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με θυμάρι, ρίγανη και θυμαρίσιο μέλι, ενώ αν θέλετε κάτι θαλασσινό, πέρα από το φρέσκο ψάρι εποχής που συνοδεύεται από βραστά χόρτα και λαχανικά και dressing μαρμελάδας λεμονιού φτιάχνουν και ξεχωριστό κριθαράκι με χταπόδι, μαρμελάδα ρόδι, τομάτα και αρωματικά βότανα. Για το τέλος, κρατήστε χώρο και για την «κρητική» εκδοχή του τσιζκέικ, με κρέμα ανθότυρο και μυζήθρα.

mon.es5

Ενδιαφέρουσα και η λίστα κρασιών τους, που δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, με οινικές επιλογές από την Κρήτη μέχρι τη Δράμα.

info
4η πάροδος Σαρπάκη Καλλινίκου 40, Χανιά, τηλ. 28210 52129.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr