Η nikkei κουζίνα έχει ενδιαφέρον. Είναι συναρπαστική και ταυτόχρονα ελκυστική. Ο τρόπος που συνδυάζει τις κουζίνες δύο λαών, της Ιαπωνίας και του Περού, από μόνος του είναι μια πρόκληση. Από μια πρόσκληση, λοιπόν, βρέθηκα κι εγώ στο όμορφο Nikkei στο Κολωνάκι που διανύει τον δεύτερο χρόνο λειτουργείας του.

nikkei-piato-7

nikkei-piato-4

Ο χώρος δεν έχει αλλάξει από πέρυσι και παραμένει ζεστός με πολλά έθνικ στοιχεία: περουβιανά ψάθινα φωτιστικά, γήινα χρώματα στους τοίχους που σπάνε από τα διακοσμητικά πιάτα, πολύχρωμες μαξιλάρες, ξύλινα πάνελ. Στο βάθος πάντα η ανοιχτή κουζίνα που σου επιτρέπει να βλέπεις τον chef Θάνο Στασινό και την ομάδα του να δίνουν την παράστασή τους. Μια παράσταση που μπορεί να έχει ομοιότητες με την περσινή, όμως, είναι σαφώς πιο ώριμη και πιο ανεβασμένη. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Θάνο, που όσο καιρό το Nikkei έκανε διακοπές, εκείνος διάβαζε και πειραματιζόταν πάνω στη nikkei κουζίνα. Έτσι, η περσινή του επιφυλακτικότητα στα πιάτα αντικαταστάθηκε από μια σιγουριά και σταθερότητα. που γίνεται αμέσως αντιληπτή.

nikkei-stasinos1

nikkei-piato-5

Στο φετινό μενού η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου φαίνεται να έχει πιο μεγάλη συμμετοχή. Δοκίμασα μια σειρά από τρία nigari: καπνιστού τόνου με umeboshi, με μοσχάρι και emulsion από σαλσιφί, καθώς και με φουαγκρά και σος gastric, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο τη βραδιά μου. Ακολούθησε το ceviche, για το οποίο πέρυσι είχα τις ενστάσεις μου. Φέτος, όμως, ο Θάνος, φρόντισε να τις καταρρίψει όλες. Ceviche λαβράκι με περουβιανό καλαμπόκι choclo, leche de tigre, τσιπς από yuka και κόλιανδρο, με όμορφες οξύτητες, καυτερό όσο πρέπει και έντονα αρώματα. Μου έφερε στη μνήμη εκείνο που είχα δοκιμάσει στη Λίμα πριν από πολλά χρόνια.

nikkei-piato-9

nikkei-piato-6

Τα χτένια με πουρέ αβοκάντο/wasabi, μανιτάρια shiitake κονφί και σουσάμι με κίμτσι που ήρθαν στη συνέχεια, έπαιζαν κι αυτά ψηλά. Όπως και τα ντάμπλινγκ gyoza γεμισμένα με μαύρο χοίρο, μανιτάρια king oyster και dashi, που θα ζητούσα και άλλα, αλλά οι καλοί μου τρόποι μου έβαλαν φρένο. Όσο για τα αφράτα ψωμάκια ατμού που τους τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια είχαν γεμιστεί με παντσέτα και αγγούρι τουρσί, ενώ τα είχαν περάσει λίγο από το τηγάνι για να γίνουν ελαφρώς τραγανά. Στα κυρίως τώρα το ζουμερό χοιρινό pata negra με sobrasada και η καπνιστή πάπια με τρουφάτη miso –που θα την ήθελα να είναι λίγο πιο τραγανή- είχαν πολύ νόστιμα συνοδευτικά με τη σαλάτα από καλαμπόκι να ξεχωρίζει.

nikkei-piato-10

nikkei-sfinaki2

Το Nikkei, όμως, έχει και δυνατή μπάρα με κοκτέιλ που μπορούν και στέκονται ισάξια στις δημιουργίες του chef. Ο Σπύρος Κερκύρας με την ομάδα του κρύβεται και πάλι πίσω από τον κατάλογο και φέτος η εντυπωσιακή Μαίρη Ταλαιπώρου τα εκτελεί άψογα. Δοκίμασα το απίστευτο Negroni με Carpano Antica Formula, Punt e Mes και παλαιωμένα bitters από γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι με την ωραία κανελογαριφαλένια μύτη, αλλά περιμένω και τα καινούρια κοκτέιλ μιας και αυτό το διάστημα ο κατάλογος αλλάζει!..

info
Λεβέντη 3, Κολωνάκι, τηλ. 2107239366. Κόστος: € 35 – 40. Και μεσημέρι.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr