Στην εμπορική πιάτσα της γειτονιάς, ένας all day χώρος νέας γενιάς, που μόλις έκλεισε δώδεκα μήνες λειτουργίας, συνδυάζει εξαιρετική αισθητική, καλό φαγητό και ατμόσφαιρα λονδρέζικου νεο-μπιστρό.

Κάθε περιοχή της πρωτεύουσας έχει τη δική της ανθρωπογεωγραφία και συνήθειες διαφορετικές. Η γειτονιά του Νέου Ψυχικού, πέριξ του Βασιλόπουλου, ευνοεί τη δημιουργία χώρων με χαρακτήρα και οικείο, ραφιναρισμένο ωστόσο περιβάλλον. Μαγαζιά που λειτουργούν ολόκληρη την ημέρα, κατάλληλα να γίνουν στέκια για συναντήσεις φιλικές ή επαγγελματικές, για χαλάρωση ή οικογενειακές εξόδους. Για χρόνια, στο σημείο όπου σήμερα βρίσκεται το «Papillon» βρίσκαμε τις «Πόρτες», με πελάτες σταθερούς και πιστούς. Εκεί αποφάσισαν λοιπόν να στήσουν την επιχείρησή τους πριν από έναν χρόνο οι Γιάννης Μαρακάκης, Θοδωρής Τσουανάτος και Ετιέν Τοπαλιάν με τη συνεργασία του αρχιτεκτονικού γραφείου του Μηνά Κοσμίδη, που δημιούργησε ένα μπιστρό ατμοσφαιρικό και ελαφρώς ονειρικό, παλιό και συγχρόνως φρέσκο και ζωντανό, το οποίο έχει ήδη αποσπάσει βραβείο για τον σχεδιασμό του.

Εκεί, ο σεφ Γιάννης Μαρκαδάκης έστησε ένα μενού απόλυτα ταιριαστό με την κεντρική ιδέα του χώρου. Σαφής παρουσία της κλασικής γαλλικής κουζίνας με αρκετά ζωηρή και την ιταλική, σε πιάτα όπως τα Tournedos Rossini ή Bearnaise ή surf ’n’ turf, steak tartare αλλά και κοτολέτα Milanese, gnocchi Bolognese, πάστα amatriciana, μοσχαρίσια μάγουλα, αλλά και μπακαλιάρο confit, ριζότο με σπαράγγια και chevre ή σαλάτα με burrata. Στα συνοδευτικά των πιάτων θα ήθελα να σταθώ στα λαχανάκια Βρυξελλών -ναι, εκείνα που μας ταλαιπώρησαν πριν από δύο δεκαετίες στην Ελλάδα- με ξινόγαλο, πεκάν και πανσέτ, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξανασυστηθούν με έναν νόστιμο τρόπο στο αθηναϊκό κοινό.

Για το πρωινό, που διαρκεί όμως μέχρι αργά το μεσημέρι, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε επτά τρόπους που προτείνουν τα αυγά, όπως χτυπητά με κρέμα, τρούφα και σχοινόπρασο, μόνο με ασπράδια για όσους κάνουν διατροφή, αλλά και florentine με καπνιστό χοιρινό Στρεμμένου και sauce hollandaise. Φυσικά σαλάτες, σάντουιτς και πλατό για ελαφρά γεύματα ή after office καταστάσεις.

Η ενδιαφέρουσα λίστα των κρασιών καλύπτει με το παραπάνω τις ανάγκες του εστιατορίου, με κάποιες πολύ καλές επιλογές. Το σέρβις είναι ευγενικό, χωρίς υπερβολική οικειότητα, η οποία έτσι κι αλλιώς δεν θα ταίριαζε στον χώρο, και σωστό επαγγελματισμό. Η παρουσία του Λευτέρη Βαρελή στο management, άλλωστε, αποτελεί εγγύηση για την άψογη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα.

Ο χώρος του εστιατορίου, που βρίσκεται στο αίθριο, είναι αυστηρά άκαπνος και ήσυχος, ενώ ο μπροστινός χώρος του μπαρ είναι συχνά πολύβουος, με μουσική και ζωντανές παρέες για όσους προτιμούν ένα ποτό με μεζέ.

info
Ολυμπιονικών 242 & Σολωμού 1, Νέο Ψυχικό, Τηλ. 210 6744441. Κόστος: 40-55€ / άτομο.

* Το κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό και ένθετο της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Gala.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr