Ένα νέο εστιατόριο με ταϊλανδέζικη κουζίνα, με την υπογραφή του Σήφη Μανουσέλη στην κουζίνα και του Σπύρου Κερκύρα στα κοκτέιλ.

Πικάντικη, καυτή, βαθιά αρωματική και άκρως ενδιαφέρουσα στους συνδυασμούς των υλικών της, η ταϊλανδέζικη κουζίνα μπορεί να μετράει λίγα χρόνια έντονης παρουσίας στην αθηναϊκή σκηνή αλλά έχει φανατικούς λάτρεις. Πρωτοπόρο βέβαια ήταν το αγαπημένο «Bar Guru Bar» της πλατείας Θεάτρου που μας τη σύστησε κάπου είκοσι χρόνια πίσω, και ακολούθησε το «Tamarind» της Κεραμεικού με τις ρουστίκ εκδοχές των πιάτων της. Η πληροφορία ότι στο μικρό στενό της Λεβέντη άνοιξε ένα νέο εστιατόριο που την υπηρετεί μου έφτιαξε τη διάθεση, ειδικά αφού υπεύθυνος για την κάρτα του είναι ο Σήφης Μανουσέλης, με σοβαρή πορεία στις ασιατικές κουζίνες.

Ο μικρός σχετικά χώρος παίζει με το πράσινο των ορυζώνων, το μπαμπού και το ξύλο, ενώ η ξυλόγλυπτη πόρτα με τα δαντελένια πλαϊνά πάνελ και οι ψηλές πολυθρόνες που για τους παλιότερους κάνουν άμεση σύνδεση με την Εμμανουέλα έχουν την αρχιτεκτονική υπογραφή της gjp construction του Γιώργου Παντελούκα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Βούδες που μοιάζουν να εποπτεύουν την αίθουσα, η οποία φωτίζεται θα μπορούσα να πω τρυφερά.

Για να περάσουμε στο φαγητό, η αρχή γίνεται με τα μπολάκια των συνοδευτικών που καταφθάνουν στο τραπέζι, απαραίτητα για όλα τα thai πιάτα. Φέτες λάιμ, χοντροτριμμένο φιστίκι και ζάχαρη δίνουν τις εντάσεις σε οξύτητα, γλυκύτητα και τραγανότητα που ο καθένας προτιμά για τα αρωματικά, πικάντικα και εν πολλοίς «καυτά» πιάτα του συνεκτικού μενού. Και φυσικά ρύζι ατμού, το απαραίτητο «ψωμί» του γεύματος.

Δεν θα σας παραθέσω εδώ τα ταϊλανδέζικα ονόματα των πιάτων. Ξεκινήσαμε με σούπες, τις οποίες σας συνιστώ ανεπιφύλακτα, η μία με γαρίδες, γκαλάνγκαλ και φύλλα καφίρ λάιμ και η δεύτερη με κοτόπουλο, μανιτάρια και γάλα καρύδας. Μια αρωματική, θερμή εισαγωγή στη βραδιά. Συνεχίσαμε με δύο σαλάτες, η μία με πάπια, λάχανο και τσίλι και η άλλη με μοσχάρι, μάνγκο και λάιμ, πιστές στη λογική της κουζίνας. Τα ντάμπλινγκς με σόγια και τριμμένο φιστίκι είναι ένα καλό πιάτο που τιμήσαμε δεόντως, όπως και το λαυράκι ψημένο σε φύλλο μπανανιάς. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από το τραπέζι το Pad Thai, το εμβληματικό πιάτο της χώρας, με νουντλς ρυζιού, φύτρες φασολιών, αυγό και τριμμένα φιστίκια.

Τα κοκτέιλ του Σπύρου Κερκύρα συνοδεύουν ιδανικά τα πιάτα. Δικό μου αγαπημένο, το Bloody Thai, μια εκδοχή του Bloody Mary, εξόχως αρωματική και spicy, όπως και το Lychee, ήπιο, με ωραία αρώματα του φρούτου, που μαλάκωνε τις δυνατές γεύσεις.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

info
Λεβέντη 3, Κολωνάκι, Αθήνα, τηλ. 210 7228283. Κόστος: €25-30. Κλειστά Κυριακή.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr