Οι καντίνες αλλάζουν όψη, φωτίζονται με νέον, έχουν τηλεόραση και σερβίρουν από hot dog μέχρι σάντουιτς και σαλάτες με προϊόντα μικρών παραγωγών.

Στην πόλη οι καντίνες παντού, στη Νέα Παραλία, έξω από τα γήπεδα, στις γειτονιές, στον περιφερειακό, όπου μπορεί να υπάρχουν πεινασμένοι μετά από ξενύχτι, από τη δουλειά, από τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο.

Για δεκαετίες ο πιο γνωστός ήταν ο «Μαύρος», ο Νεμτσμί, που ψέκαζε τα σάντουιτς με μια σάλτσα σε μπουκάλι του Αζαξ, μυστική συνταγή της μητέρας του από τη Μέκκα που «ίσως και να είχε αγίασμα από την Παναγία τη Σουμελά». Στην ατέλειωτη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα όπως η Αγία Τερέζα, η San cuisine με τα «ψαγμένα» υλικά, η Καντίνα της Αννούλας που έπειτα από χρόνια άνοιξε ως μόνιμο κατάστημα στην ίδια οδό, στην Κ. Καραμανλή 40Α με παντσέτες και τώρα πια εξελιγμένο και πιο καθαρό «βρώμικο».

Ο «Χατζηπαναγής» είναι φανατικός Ηρακλής που τα πρώτα χρόνια πουλούσε παντσέτες στο Καυτανζόγλειο. Κάποια στιγμή μετέφερε την καντίνα του στον Λευκό Πύργο, αλλά το παρατσούκλι έμεινε. Πλέον παρκάρει την καντίνα μπροστά στο «Makedonia Palace» και έχει τους πιο φανατικούς πελάτες. Παντσέτα, πατάτες, κρεμμύδι και μπούκοβο σε αφράτο ψωμί. Η πιο νέα άφιξη είναι η «Paola», με ξυλόφουρνο μέσα στο φορτηγό που έχουν δημιουργήσει δύο αδέρφια και σερβίρουν νόστιμες, φρεσκοψημένες πίτσες, εξελίσσοντας το street-food της πόλης σε μία γαστριμαργική απόλαυση υψηλών απαιτήσεων.

Κάθε μία έχει τους δικούς της φανατικούς πελάτες που την ακολουθούν στις διαδρομές της στην πόλη. Το μυστικό; Το καλό κρέας δεν θέλει πολλές σάλτσες και σίγουρα όχι πατάτες!

Φωτογραφία: ELENI VRAKA / FLICKR