Επισκεφθήκαμε κρεοπωλεία που τιμούν το καλό κρέας και συγκεντρώσαμε τις προτάσεις τους για να στρώσουμε τα πιο πλούσια γιορτινά τραπέζια.

A.Farm
Το κρεοπωλείο της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας, στην Άνω Γλυφάδα, είναι το κατάστημα που επισκέπτομαι κάθε φορά που θέλω να αγοράσω βιολογικό κρέας. Στα ψυγεία τους βρίσκουμε μοσχάρι, αμνοερίφια και χοιρινό, όλα αποκλειστικά βιολογικά, καθώς και διάφορα παρασκευάσματα, όπως μπιφτέκια και ρολά, που φτιάχνουν στο εργαστήριο του καταστήματος. Για το γιορτινό τραπέζι προτείνουν, επίσης, διάφορες κοπές από βιολογικό μοσχάρι, όπως tornado και ribeye, βιολογικό παραδοσιακό γκιούλμπασι με πρόβατο, μοσχάρι, χοιρινό ή μείξη κρεάτων, φιλεταρισμένο μπούτι γίδας, ιδανικό για κοκκινιστό στη γάστρα, ρολά από κοτόπουλο, μοσχάρι ή χοιρινό με χριστουγεννιάτικη γέμιση από κουκουνάρι, κάστανα, χουρμάδες, σταφίδες και καρύδια, καθώς αρνίσια ρολάκια. Όπως μας ενημέρωσαν, οι γαλοπούλες θα είναι διαθέσιμες κατόπιν παραγγελίας.
Δ. Γούναρη 196 & Ιλίου, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9646765.

Αφοί Αποστολόπουλοι
Η εξέλιξη του παραδοσιακού κρεοπωλείου που άνοιξε στο Νέο Ψυχικό το 1980 λειτουργεί από το 2015 σε διαφορετικό χώρο αλλά στην ίδια περιοχή. Τα ηνία έχουν αναλάβει οι γιοι του κ. Αποστολόπουλου που αξιοποίησαν τις βασικές γνώσεις της τέχνης του κρέατος εμπλουτίζοντάς τες με ό,τι νεότερο την αφορά. Τους επισκέπτομαι για τις μοσχίδες ελεύθερης βοσκής από τον Όλυμπο, αλλά και τις τόμαχοκ που ψήνω στα κάρβουνα σε ειδικές περιστάσεις. Παράγουν επίσης με ιταλικές τεχνικές αλλαντικά που συντηρούν σε ειδικό ψυγείο, ενώ ωριμάζουν και ειδικές κοπές. Για το γιορτινό τραπέζι επιλέγω το χοιρινό ρολό sirloin μαριναρισμένο με μουστάρδα και μέλι και γεμισμένο με δαμάσκηνα και βερίκοκα.
Αγίας Βαρβάρας 61, Νέο Ψυχικό (Αβάνα), τηλ.: 2106755322.

Aggelis Meatworks
Ο Τάσος Αγγελής συνεχίζει στη Γλυφάδα την οικογενειακή παράδοση στο καλό κρέας. Μια παράδοση που καθιέρωσε το κατάστημά τους στη Βαρβάκειο ως ένα από τα καλύτερα της πόλης, αλλά σε μια σαφώς πιο σύγχρονη εκδοχή. Στο νέο κατάστημα βρίσκουμε τις κλασικές αλλά και πιο ιδιαίτερες κοπές από επιλεγμένα κρέατα Ελλήνων παραγωγών που διατηρούν οικογενειακές φάρμες στις Σέρρες, στη λίμνη Κερκίνη και στην Ορεστιάδα, καθώς και κάποια deli προϊόντα. Γι’ αυτό και δεν τον επιλέγουμε μόνο όσοι μένουμε στη Γλυφάδα, αλλά και όσοι κινούνται στα νότια προάστια. Εκεί πάντα και ο Τάσος, να μας καθοδηγήσει τι να πάρουμε ανάλογα με το τι θα μαγειρέψουμε. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, δημιούργησαν σε συνεργασία με τον R&D Chef και σύμβουλο γαστρονομίας Λάζαρο Ράπτη ιδιαίτερες παρασκευές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα «τουρτάκια» και «παστάκια» με μοσχαρίσιο κιμά και κρέμα τυριού, ο χοιρινός λαιμός γεμιστός με αποξηραμένα φρούτα και ανανά, οι εορταστικοί κορμοί (σαν ρολά) με διάφορες γεμίσεις, οι κις λορέν με κιμά, κατίκι Δομοκού και γλασαρισμένες φέτες πολύχρωμων λαχανικών, το μοσχαρίσιο ρολό με σύκο, ταλαγάνι και γλάσο εσπεριδοειδών, καθώς και τα καλαθάκια με χοιρινά φιλετίνια, ανανά, δαμάσκηνα και φιστίκι Αιγίνης. Όλα τους είναι προσεγμένα τόσο στη γεύση όσο και στην εμφάνιση, η οποία δεν θυμίζει σε τίποτα τα συμβατικά παρασκευάσματα από κρέας και μάλλον θυμίζει… ζαχαροπλαστείο.
Λεωφ. Βουλιαγμένης 170, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8980082.

Carnicero Meat & Delicatessen
Στα 3 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, το κρεοπωλείο-deli έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με τις premium προτάσεις που το καταρτισμένο προσωπικό του υποστηρίζει. Δημιουργίες από ελληνικά κρέατα με παραδοσιακές γεύσεις, όπως ρολά, εξοχικά, σουβλάκια, γύρο, αλλά και διεθνείς γεύσεις, όπως paupiettes, κοτολέτες πανέ, Black Angus burgers και πολλά άλλα είναι μερικά από όσα βρίσκουμε στις βιτρίνες του, ενώ εισάγουν και κρέατα υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο σε επιλεγμένες κοπές. Επίσης, διαθέτουν ποικιλία αλλαντικών από Ισπανία και Ιταλία, μεγάλη γκάμα τυριών καθώς και σάλτσες, μαρινάδες, αρωματικές μουστάρδες και τσάτνεϊ ξίδια και μείγματα μπαχαρικών για να τη συνδυάσετε με το φαγητό σας. Την επιμέλεια των προτάσεων έχει ο κρεοτέχνης Αντώνης Καραμαλέγκος, επαγγελματίας με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και βαθιά γνώση του κρέατος. Το προτιμώ για τη σταθερή ποιότητα αλλά και τις έτοιμες παρασκευές τους, ενώ οι πιατέλες με συνθέσεις αλλαντικών και τυριών είναι εξαιρετικές. Ρωτήστε για το οινικό ταίρι των πιάτων που θα μαγειρέψετε. Στα ράφια τους θα βρείτε την απάντηση. Για τις γιορτές επιλέγω τις γαλοπούλες της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τις πάπιες και τις πουλάδες Γαλλίας, το φιλέτο Γουέλινγκτον, το χοιρινό καρέ Carnicero, το ρολό μοσχάρι με κρούστα από φρέσκα βότανα και ανθό αλατιού, το ρολό αγριογούρουνο με γλυκό σκόρδο, φρέσκα βότανα και μαύρη τρούφα.
Νέο Ψυχικό: Δημ. Βασιλείου 18, τηλ.: 2106770050 / Κηφισιά: Λεωφόρος Κηφισίας 322, τηλ.: 210 8015100.

Drakoulis Meat Open Project
Τα καταστήματα του Στράτου Δρακούλη δύσκολα χαρακτηρίζονται κρεοπωλεία με τη συμβατική έννοια. Στο κατάστημα της Βούλας, για παράδειγμα, που επισκέπτομαι πιο συχνά, τα μικρά ξύλινα τραπέζια κοπής σε συνδυασμό με τη χορευτική μουσική δίνουν περισσότερο αίσθηση εναλλακτικού club. Είναι όμως αυτή η διαφορετική αισθητική ένας από τους λόγους που το ξεχωρίζω, σε συνδυασμό με το ότι διαθέτει μερικά από τα πιο σπάνια είδη κρέατος. Ανάλογες είναι και οι γιορτινές του προτάσεις με μοσχάρι Lewis Olive Fed Wagyu (το καλύτερο της Αυστραλίας) και Olive Wagyu από την Ολλανδία, που στη διατροφή τους περιλαμβάνονται ελληνικές ελιές, οι οποίες δίνουν ξεχωριστή γεύση στο κρέας, και τα οποία διαθέτουν σε αποκλειστικότητα.
Βασ. Παύλου 103, Βούλα, τηλ.: 210 8955655 / Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3632400 / Αγ. Σοφίας 90, Νέα Σμύρνη, τηλ.: 210 9320211.

Κρεοπωλείο «10»
Το κατάστημα του Δημήτρη Σάρου στη Βάρη βρίσκεται ψηλά στη λίστα μου με τα καλά κρεοπωλεία των νοτίων προαστίων και το επιλέγω συχνά όχι μόνο για τις ιδιαίτερες κοπές κρέατος που έχει, αλλά και για το ψαγμένο τμήμα μαναβικής με πολλά βιολογικά φρούτα και λαχανικά, καθώς και για τα deli προϊόντα του που συμπληρώνουν τις αγορές. Ειδικά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εκτός από τις γαλοπούλες Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, προτείνουν αγριογούρουνο, γουρουνοπούλα Τρικάλων και πάπια ολόκληρη ή φιλεταρισμένη. Μία θέση στο τραπέζι αξίζει και το χοιρινό μπούτι με γέμιση από κιμά, κάστανο, κουκουνάρι, σταφίδες και μπράντι, η χοιρινή κορώνα με πορτοκάλι, καθώς και τα ρολά κοτόπουλου και γαλοπούλας με χριστουγεννιάτικη γέμιση.
Λεωφόρος Αναγυρούντος 22, Βάρη, τηλ.: 210 9654610.

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης
Το πάλαι ποτέ παραδοσιακό κρεοπωλείο στο Πικέρμι από τις αρχές του 2010 μεταφέρθηκε σε νέα στέγη και συστήνεται πλέον ως ένα «κρεοτεχνείο» υψηλών προδιαγραφών. Ο ιδιοκτήτης, Λευτέρης Γεωργιάδης, δημιούργησε έναν χώρο πλήρως εξοπλισμένο, με κοπές και προϊόντα που ξεχωρίζουν για την άριστη ποιότητά τους. Είναι λίγο μακριά από τη βάση μου, ωστόσο αξίζει να τον επισκεφτώ για τις μαύρες γαλοπούλες Τυρνάβου, τις ειδικές παρασκευές όπως το Ribeye μαριναρισμένο με τρίχρωμα πιπέρια και τον πολύ καλής ποιότητας τυριά από Ελληνες παραγωγούς. Για το γιορτινό τραπέζι επιλέγω: Το ρολό από ελάφι, σύκο, σεβρ, τρούφα και Vinsanto και το ρολό από αγριόχοιρο με τσάτνεϊ κράνμπερι, λάιμ, 3 πιπέρια και μετσοβόνε.
Λεωφ. Μαραθώνος 82, Πικέρμι, τηλ.: 210 6039870.

Κυριακάκης
Το κατάστημα του Γιώργου Κυριακάκη, που μετρά περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στο κρέας, λειτουργεί από το 2008. Οι βιτρίνες του προσεγμένες, με ποικιλία από κοπές άριστης ποιότητας αλλά και κρεατοσκευάσματα έτοιμα να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα ή τον φούρνο με πρωτότυπες συνταγές. Το χοιρινό κότσι σε λαδόκολλα, μαριναρισμένο σε μυρωδικά και ξανθιά μπίρα είναι από τα μεγάλα σουξέ του. Για το γιορτινό τραπέζι επιλέγω: το ρολό αγριογούρουνου που μαρινάρεται για 24 ώρες σε ένα μείγμα με μουστάρδα, βαλσαμικό ξίδι, καπνιστή πάπρικα και ποικιλία μυρωδικών και γεμίζεται με κάστανα, κουκουνάρια, δαμάσκηνα, σταφίδες, καρύδια και ημίσκληρο τυρί και το ιδιαίτερο «ρόδι», σφολιάτα δηλαδή σε σχήμα ροδιού, γεμισμένη με μπιφτέκι από μοσχάρι γάλακτος.
Βασ. Σοφίας 56 & Ερμού, Μαρούσι, τηλ.: 210 6124644.

Μπούμπας
Το κρεοπωλείο των Μελισσίων έχει γίνει γνωστό για το καλό ηπειρώτικο κρέας που διαθέτει, από τον τόπο καταγωγής του δημιουργού του, Γιώργου Μπούμπα. Μοσχίδες δικής τους εκτροφής, αμνοερίφια, αλλά και μπριζόλες 45, 60 ή 90 ημερών ωρίμασης είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που προτείνω. Για την περίοδο των Χριστουγέννων, πάλι, ετοιμάζουν και ιδιαίτερες παρασκευές, όπως «καρδιά» (στρογγυλό από μοσχίδα ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ουίσκι) που προορίζεται για τη γάστρα, «κορώνα» (χοιρινή σπάλα μπριζόλα ξεκοκαλισμένη και μαριναρισμένη), ελάφι ρολό με κάστανο και ξηρούς καρπούς, ρολό χοιρινό με κυδώνι και τζίντζερ και το κλασικό πλέον «χριστουγεννιάτικο ρόδι» με κιμά και κασέρι σε φύλλο σφολιάτας.
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, τηλ.: 210 6133019.


Φωτογραφία: William Faithful

Νάξια Επιλογή
Ο Αρτέμης Περιστεράκης είναι Αξιώτης ερωτευμένος με τον τόπο και τα προϊόντα του. Ασχολείται 10 χρόνια με τις τεχνικές ωρίμασης και ο θάλαμος πρωτεόλυσης κρέατος στον πάνω όροφο του κρεοπωλείου είναι από τα πρώτα πράγματα που μου πρότεινε να δω όταν τον επισκέφτηκα. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Περιστεράκης παράγει, επίσης, ναξιώτικα κρασιά από λιγότερο γνωστές ποικιλίες, όπως Ποταμίσι, Μπαστάρδικο, Αυγουλάτο, Σταυροκυδωνάτο και Κουφόρωγο. Για τις γιορτές επιλέγω το μαριναρισμένο σε πολυποικιλιακό κρασί Νάξου χοιρινό ρολό γεμιστό με αποξηραμένα φρούτα, αρσενικό Νάξου τριετούς ωρίμασης, λιαστή ντομάτα και πέστο λιαστής ντομάτας.
Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3471540.

Ο Γιάννης
Το κρεοπωλείο της Καλλιδρομίου πουλάει κρέατα επιλεγμένα με προσοχή από τον Γιάννη Μαρόλη. Τον επιλέγω για την άριστη ποιότητα, την προσωπική εξυπηρέτηση, το ευγενικό χιούμορ αλλά και τη ροκ μουσική που παίζει όσο περιμένω να παραγγείλω. Εδώ υπερισχύουν τα ελληνικά κρέατα, βιολογικά ή μη, με τόπο καταγωγής και ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου. Η σύζυγος του Γιάννη, η Γωγώ, είναι πλήρως ενημερωμένη, υπεύθυνη για κάποιες από τις ιδιαίτερες παρασκευές και έχει πάντα μια πρόταση για κάθε περίσταση, όπως και τον καλύτερο τρόπο ψησίματος. Για τις γιορτές επιλέγω τα γεμιστά κοτόπουλα και τις φραγκόκοτες ελεύθερης βοσκής με χριστουγεννιάτικη γέμιση, αλλά και τα χοιρινά ρολά, εκ των οποίων το φιορεντίνα και εκείνο με τη φέτα και τη λιαστή ντομάτα είναι τα αγαπημένα μου. Δίνουν και ωραίες συμβουλές για μαγείρεμα, να τους ακούσετε και δεν θα χάσετε.
Καλλιδρομίου 51 & Εμμ. Μπενάκη, Αθήνα, τηλ.: 210 3301230.

Παπούλιας
Ο κ. Παναγιώτης Παπούλιας μετρά 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Παγκράτι και είναι από τους πρώτους που έμαθαν στην Ελλάδα τις γαλλικές κοπές προμηθεύοντας εστιατόρια όπως η Σπονδή. Στις βιτρίνες του βρίσκω ποικιλία από κρέατα ντόπια, κοτόπουλα συμβατικά αλλά και βιολογικά από τη Σπάρτη. Οταν κάνετε μια στάση εκεί αξίζει να δοκιμάσετε κάποιο από τα τυριά μικρών παραγωγών που φιλοξενεί σε ειδική βιτρίνα. Για το γιορτινό τραπέζι επιλέγω τη γουρουνοπούλα Αγρινίου φυτικής εκτροφής, το βουβάλι Κερκίνης και το ρολό γαλοπούλας γεμιστό με φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, τυριά και αλλαντικά.
Πύρρωνος 4-6, πλατεία Βαρνάβα, Παγκράτι, τηλ.: 210 7518000.

Παραδοσιακά Κρεοπωλεία «Τα Παιδιά»
Με παράδοση στο κρέας από το 1975, η οικογένεια Πάσχου επιλέγει κρέατα υψηλής ποιότητας, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Τα τρία καταστήματα, σε Μπουρνάζι, Αιγάλεω και Ανθούπολη, λειτουργούν υπό τη συνεχή επίβλεψη των γιων του Αντώνη Πάσχου. Το ποιοτικό κρέας και η προσωπική επαφή με τον πελάτη έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ μια ομάδα νέων κρεοπωλών πλαισιώνει τα μαγαζιά. Αγαπούν τις απλές γεύσεις, οπότε μην περιμένετε να βρείτε εκεί πολύπλοκες γιορτινές παρασκευές. Για τις γιορτές επιλέγω το χοιρινό ρολό αγριογούρουνου με δαμάσκηνο, κουκουνάρι και τυρί, την πορκέτα με δεντρολίβανο και τις σπαλομπριζόλες 45-60 ημερών ωρίμασης, που εκεί βρίσκω σε πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.
Ηρακλείτου & Πολυδεύκους 32, Αιγάλεω, τηλ.: 2105911337 / Κεφαλληνίας & Λέρου 1, Μπουρνάζι, τηλ.: 2105761668 / Αγ. Κηρύκου 68, Ανθούπολη, τηλ.: 2105741557.

Παραδοσιακό Κρεοπωλείο Καφρίτσα
Ενα κρυμμένο διαμαντάκι που δύσκολα γνωρίζουν οι εκτός βορείων προαστίων. Κι όμως, το κρεοπωλείο της οικογένειας Καφρίτσα έχει πίσω του παράδοση πέντε γενεών στο κρέας. Στα ψυγεία του συγκεντρώνει εκλεκτά ελληνικά αρνιά και κατσίκια, χοιρινά, μοσχάρια, πουλερικά, αλλά και μοσχάρι ωρίμασης από τον δικό τους θάλαμο. Οταν το επισκέπτομαι, δεν παραλείπω και κάποια από τις παρασκευές τους, από αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια μέχρι χειροποίητα ντολμαδάκια και πίτες. Για το γιορτινό τραπέζι μάς προτείνουν χοιρινά και μοσχαρίσια κότσια μαριναρισμένα σε BBQ sauce, μανιτάρια γεμιστά με μπιφτέκι μαύρου χοίρου ζυμωμένο με κασέρι, blueberries και blue cheese, καθώς και γιορτινά ρολά, με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα, γεμιστά με δαμάσκηνα, βερίκοκα, ελληνικά αφυδατωμένα κεράσια και κάστανα.
Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 12, Ν. Πεντέλη, τηλ.: 210 8047783.

Πετρόπουλος
Με ιστορία εξήντα ετών, το κρεοπωλείο του κ. Μιχάλη Πετρόπουλου είναι μία από τις πιο ενημερωμένες στάσεις για ποιοτικό κρέας στα βόρεια. Εδώ βρίσκω ποικιλία κρεάτων από την ελληνική ύπαιθρο, δώδεκα είδη μοσχαριών ελληνικής -και όχι μόνο- εκτροφής, ελληνικά κατσίκια, αρνιά και κοτόπουλα κάθε είδους, όλα από πιστοποιημένες μικρές φάρμες, όπως επίσης αμερικάνικο μοσχαρίσιο κρέας Black Agnus Prime Quality και Wagyu. Η διαφήμιση δεν του αρέσει, καθώς όπως λέει ο ίδιος προτιμά να εξυπηρετεί άψογα τους πελάτες του που τον τιμούν με την προτίμησή τους, στους σωστούς χρόνους κα με τη σωστή ποιότητα. Για το γιορτινό τραπέζι επιλέγω το βουβαλίσιο κρέας από τη λίμνη Κερκίνη και ό,τι ο ίδιος προτείνει την ημέρα της επίσκεψης στο κρεοπωλείο του.
Ρέας 2 (Άνω Αγορά), Φιλοθέη, τηλ.: 2106718311

Ραβάνης
Τα αδέρφια Γιώργος και Δημήτρης Ραβάνης ξεκίνησαν από τον Αθανάσιο Διάκο Φωκίδας, όπου η οικογένειά τους διατηρεί κρεοπωλείο και ταβέρνα. Το διευρυμένο πελατολόγιο στην Αθήνα, όμως, τους οδήγησε να ανοίξουν πριν από λίγα χρόνια καταστήματα στην Ηλιοπούλη και στο Ελληνικό. Τους επιλέγω για τα καλής ποιότητας κρέατα από τον τόπο καταγωγής τους, αλλά και για το πρόβειο γιαούρτι και παγωτό από πρόβειο γάλα που φτιάχνουν οι ίδιοι. Για το γιορτινό τραπέζι μας προτείνουν αγριογούρουνο, ελάφι και ζαρκάδι από τη Φωκίδα, χοιρινή κορώνα και την ξεχωριστή «πλεξούδα της γιαγιάς», που δεν είναι άλλο από μαριναρισμένο χοιρινό κρέας σε μακριές λωρίδες πλεγμένες σε πλεξούδα.
Αλ. Παναγούλη 4, Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης, τηλ.: 210 9756219 / Ιασωνίδου 68, Ελληνικό, τηλ.: 216 8001625.

Τάκης Μαγγίνας
Ρωτώντας έναν φίλο, κάτοικο Κηφισιάς, πού μπορώ να βρω καλό κρέας στα βόρεια, το κρεοπωλείο του Τάκη Μαγγίνα ήταν το πρώτο που μου σύστησε. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβω γιατί ξεχωρίζει, καθώς εκτός από ντόπια κρέατα, από τα Τρίκαλα και τη Νάουσα, στην γκάμα του περιλαμβάνονται επίσης μοσχίδες Ισπανίας και Black Angus Αμερικής και Αυστραλίας, ενώ διαθέτει και μεγάλη ποικιλία deli και κατεψυγμένων προϊόντων. Βρήκα από αστακοουρές μέχρι πανετόνε! Οσον αφορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, προτείνουν γουρουνόπουλο γεμιστό, μπούτι χοιρινό με γλάσο ροδιού για τον φούρνο, γαλοπούλα γεμιστή με κιμά, κουκουνάρι, κάστανο, σταφίδες και ξινόμηλο, πάπια γεμιστή με πορτοκάλι και ξηρούς καρπούς και ρολά από γαλοπούλα, αρνί ή κατσίκι με γιορτινές γεμίσεις.
Αγίου Τρύφωνος 31, Κηφισιά, τηλ.: 210 8087036.

Το Κρεοπωλείον
Ο δεκαθλητής και βαλκανιονίκης Γιώργος Μανταλάρας ακολούθησε το οικογενειακό επάγγελμα, αλλά το έφερε στα μέτρα του δημιουργώντας ένα κρεοπωλείο-παντοπωλείο νέας γενιάς. Γνωρίζει τη σωστή διατροφή παρασκευές προσαρμοσμένες στα γούστα σας. Από εδώ προτιμώ για το καθημερινό τραπέζι το σνίτσελ από κοτόπουλο που πανάρει με παρμεζάνα και φρυγανιά ολικής άλεσης, τα στρουμπουλά γεμιστά μπιφτέκια με τυριά και λαχανικά ενώ πάντα ρίχνω κλεφτές ματιές στα ράφια, που βρίσκω προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών. Για τις γιορτές επιλέγω την πρωτότυπη σφολιάτα που γεμίζει με κιμά, κάστανο, σταφίδα, κουκουνάρι και μήλο και το ρολό γαλοπούλας με δαμάσκηνα, μήλα, κάστανα και κάσιους.
Κερκύρας & Παξών 24-26, Κυψέλη, τηλ.: 210 8821616.

Φάρμα Μπράλου
Η φάρμα στον Μπράλο Φθιώτιδας δημιουργήθηκε από τον Δάμη Πειθή και χρειάστηκαν κάποια χρόνια προτού αποφασίσει να ανοίξει το 2012 το πρώτο κρεοπωλείο -πρατήριο ουσιαστικά- στην Κηφισιά. Στην γκάμα του βρίσκουμε παρασκευές που περιλαμβάνουν από μπιφτέκια και ποικιλία ρολών μέχρι ειδικές κοπές, όπως ribeye, striploin, Τ-Bone και τόμαχοκ, κρέατα ξηρής ωρίμασης (30 έως 90 ημερών) και άλλα προϊόντα της φάρμας. Ανάμεσά τους τα μοναδικά ελληνικής εκτροφής black angus, μαύρο χοίρο, πουλερικά –για τη γιορτινή περίοδο φέρνουν φραγκόκοτες και φασιανούς–, κατσίκια και αρνιά. Προσφέρουν επίσης μια εξαιρετική ποικιλία επιλεγμένων αλλαντικών δικής τους παραγωγής αλλά και ιταλικών, ενώ το προσεγμένο farm to table σύνολο συμπληρώνεται από τυριά, γιαούρτι και κρέμες που παράγουν με γάλα από τη φάρμα τους. Από έτοιμες παρασκευές εδώ βρίσκουμε παστίτσιο που χρειάζεται μόλις 20-25 λεπτά ψήσιμο, καθώς και πρώτης τάξεως πίτες όπως κιμαδόπιτες, κοτόπιτες, σπανακόπιτες και τυρόπιτες. Από τις γιορτινές τους προτάσεις επιλέγουμε το χριστουγεννιάτικο πουγκί με αγριογούρουνο και κάστανα, με γαλοπούλα, μανταρίνι και βερίκοκο, το μοσχάρι με κυδώνια και μέλι, το ρολό κοτόπουλο με μπρι και ντοματίνια και το λουκάνικο αγριογούρουνου με κάστανα και μανταρίνια.
Τατοΐου 73 & Χαριλάου Τρικούπη, Κηφισιά, τηλ.: 210 2713126 / Μηλιώνη 9, Κολωνάκι, τηλ.: 213 0455929.

Φάρμα Χρονά
Με παράδοση σχεδόν σαράντα χρόνων στο κρέας και με τέσσερα καταστήματα στα νότια προάστια, η Φάρμα Χρονά είναι από τις πιο κλασικές επιλογές για τους κατοίκους της περιοχής. Από εκεί προμηθεύομαι συχνά κατσικάκι και αρνάκι γάλακτος από τη Νάξο, χοιρινό Νάουσας, αλλά και μοσχάρι Black Angus για πιο επίσημες πριπτώσεις, ενώ σε κάθε κατάστημα βρίσκω είδη delicatessen, μεταξύ των οποίων και δικά τους παραδοσιακά ζυμαρικά και κρασί. Για το τραπέζι των γιορτών επιλέγουμε αγριογούρουνο, ελάφι, γαλοπούλα ξεκοκαλισμένη και γεμιστή με ρύζι και κάστανο, αρνίσιο καρέ γεμιστό με κρέμα τυριού, ρολό κατσίκι γεμιστό με χαλούμι, πιπεριές και τυλιγμένο με αμπελόφυλλα, καθώς και διάφορα γιορτινά ρολά από κοτόπουλο, κόκορα, μοσχάρι και χοιρινό με γλυκόξινες γεμίσεις.
Αλκυόνης 68Α, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9814222 / Αγίου Κωνσταντίνου 1, Γλυφάδα, τηλ.: 210 8940715 / Ελ. Βενιζέλου 42, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9628198 / Βασ. Κωνσταντίνου 38, Βάρη, τηλ.: 210 8900077.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr