Είναι παγκόσμια τάση. Οι απανταχού σεφ του πλανήτη αποφασίζουν να βάλουν στις κουζίνες τους -όσο αστεράτες και να είναι- την κουζίνα του δρόμου, αυτή που λατρεύουν να τρώνε και οι ίδιοι στην προσωπική τους ζωή.

los-loros3

Δίνοντας ένα τελικό χτύπημα στον καθωσπρεπισμό της γαλλικής κουζίνας, το street food γίνεται παγκόσμια μόδα και κάπως έτσι, ο Μάρκο Ρόσσι, που μέχρι πρότινος μαγείρευε στο Nixon, ποτίζοντας ταυτόχρονα τον «maintano», το δικό του μαγειρικό site, αποφάσισε να στήσει ένα νόστιμο “κλουβί” για τους παπαγάλους του (αυτό σημαίνει το Los Loros), στη γειτονιά που πρωτίστως αγάπησε το έθνικ, καλό φαγητό, στο Σύνταγμα.

los-loros_409_n

Μέχρι πρότινος, στην Ελλάδα, το μόνο που ξέραμε από λάτιν γεύση ήταν μια κακοποιημένη, πλαστική εκδοχή των μεξικάνικων τάκος. O Μάρκο την αληθινή λατίνα γεύση του δρόμου την αγάπησε στη Ν. Υόρκη. Τα ταξίδια του στη Βενεζουέλα και την Κολομβία του δίδαξαν το πώς και το ακριβώς της συνταγής και, ευτυχώς για μας, μαζί με την γλύκα-Μάρω Παρασκευούδη, ήρθαν να μοιραστούν μαζί μας τη γεύση των arepas-στρογγυλά πιτάκια από καλαμποκάλευρο, που γεννήθηκαν στη Δ. Κολομβία για να κατακτήσουν όλη τη Λ. Αμερική και των empanadas-βλέπε τηγανητά, γεμιστά πιτάκια-όπως λέμε τυροπιτάκι στη γλώσσα μας.

los-loros1

Η Μάρω στο ταμείο, ο Μάρκο στην κουζίνα του πάγκου και τα ζεστά σπιτικά, τραγανά καλαμποκοπιτάκια γεμίζουν με καραμελλωμένο χοιρινό, ξεψαχνισμένο, σιγομαγειρεμένο μοσχαράκι, με pabellon, με καρχαριάκι, με την αρωματική φασολάδα της Βενεζουέλας, με φαλάφελ από μαύρα φασόλια, τα οποία νοστιμίζουν με αβοκάντο, salsa picada, λάιμ, triguisar και achiote, γλυκά, μαγικά, ζεστά μπαχαρικά της λατίνας νοστιμιάς.

los-loros4

Τα empanadas γεμίζουν με κιμά, μοσχαράκι, φρέσκο κόλιανδρο, κινόα και σπανάκι, ενώ τρώγονται υπέροχα με μια δροσιά από φετούλα λάιμ πάνω στην τραγανή ζύμη τους. Και αντί για πατάτες, δοκίμασε τραγανές σαν κρύσταλλο τηγανητές plantains (patacones), ένα είδος μπανάνας, που τρώγεται μόνο μαγειρεμένη και τηγανητή cassava, μια ρίζα με σκορδάτη μαγιονέζα.

los-loros

Κολομβιανός καφές και ωραία ρούμια, μπύρες, ωραία περαντζάδα στο σταντ του πεζοδρομίου και γλυκά bocadillos μπουκίτσες, με κρέμα τυριού και πραλίνα φουντουκιού σε arepas. Επιτέλους, η αλήθεια της παραμυθένιας λατινοαμερικάνικης γεύσης, να τη φας σε χωνάκι!

info
Ξενοφώντος 14 & Νίκης, τηλ. 210 3243232.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr