Λένε ότι οι ιστορίες φτιάχνονται από τις παρέες. Έτσι ακριβώς, όπως συνέβη και με το φρέσκο Smak στον πεζόδρομο της Ρόμβης. Η ιστορία μιας τετραμελούς παρέας από τη Δράμα, που στηρίχτηκε σε ένα ζυμάρι, πήρε σχήμα «βάρκας» -κοινώς πεϊνιρλί-, έκανε σχεδόν όλα τα μέλη της πέρας να επιστρέψουν στην Αθήνα και το Smak να πάρει σάρκα και οστά.

Η Σάντυ Νικολαΐδου, η Μαρία Καϊτζόγλου, ο αδερφός της Μηνάς και ο Άκης Χαρετίδης αποτελούν αυτή την παρέα. Ο Μηνάς πάντα έτρεφε μια αγάπη για τα ζυμάρια και δη της πίτσας. Αυτό που φτιάχνουν στη Νάπολη και θέλει το χρόνο του να ωριμάσει λίγο. Χωρίς λάδια και βούτυρα. Μόνο μαγιά, αλεύρι, αλάτι και νερό. Απλά και νόστιμα. Και πάνω σε αυτό βασίστηκε και όλη η ιδέα. Στη μαεστρία του Μηνά, αλλά και στο κέφι και την όρεξη των υπολοίπων που χωρίς αυτή δεν θα γινόταν τίποτα.

Smak0002

Στο Smak, που στα σουηδικά σημαίνει «γεύση», δεν θα βρείτε μια λίστα με πολλές «βαρκούλες» (πεϊνιρλι), αλλά μετρημένες επιλογές: δύο για κρεατοφάγους με κιμά και με σουτζούκι, φυσικά από τη Δράμα, τρεις για όσους αποφεύγουν το κρέας και δύο γλυκές. Με το που ζητήσετε κάτι αμέσως ένα λευκό, αφράτο μπαλάκι ζύμης βγαίνει και ανοίγεται μπροστά σας. Γεμίζεται και φουρνίζεται στον πετρόφουρνο όπου μένει για περίπου δύο λεπτά και στη συνέχεια έρχεται μπροστά στην μπάρα για να προστεθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες. Όπως καταλαβαίνετε, όλη η διαδικασία γίνεται μπροστά σας και δεν παίρνει πάνω από πέντε λεπτά.

IMG_1293

Εμείς δοκιμάσαμε το πεϊνιρλι με τον κιμά, ένα μείγμα από τυριά -μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι- και τσαλαφούτι που μπαίνει στο τέλος, αφού έχει φουρνιστεί (να σας αναφέρουμε επίσης ότι τα περισσότερα τυριά είναι από τον Κωσταρέλο), καθώς επίσης και το «Μεσογειακό» πάλι με το ίδιο μείγμα τυριών, τοματίνα και ελιές. Φυσικά δεν θα φεύγαμε αν δεν δοκιμάζαμε και κάτι σε γλυκό. Έτσι, εκείνο με το ανθότυρο, την κανέλα και το γλυκό πορτοκάλι –μια ιδέα που βασίζεται στα κρητικά λυχναράκια- σφράγισε την επίσκεψη μας.

Το Smak, λοιπόν, είναι αυτό που λέει και το όνομα του: γευστικό. Το ζυμάρι αφράτο, το ψήσιμο του όπως πρέπει και οι πρώτες του ύλες προσεγμένες. Με λίγα λόγια είναι μια καλή στάση για ένα γρήγορο αλλά όχι πρόχειρο σνακ και σε λογικές τιμές.

info
Ρόμβης 21, Αθήνα, τηλ. 2114097046.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr