Διαλέξαμε 7 (επτά) συσκευασμένες φέτες από βιομηχανικά τυροκομεία, τις δοκιμάσαμε προσεκτικά και βγάλαμε συμπέρασμα.

Όλες είναι ΠΟΠ. Στη συσκευασία τους αναφέρουν το ίδιο ποσοστό λιπαρών και το ίδιο ποσοστό υγρασία, όπως προβλέπει ο νόμος.
Λίπος επί ξηρού μίνιμουμ 43% και υγρασία μάξιμουμ 56%. Αλάτι σταθερό στο 2,5%. Οι περισσότερες εξαντλούν το δικαίωμα του νόμου να έχουν μάξιμουμ 30% γίδινο γάλα. Εκτός από τη ΓΑΛΠΟ που έχει 90% πρόβειο και 10% γίδινο. Επίσης, η φέτα Φάρμα Παρνασσού είναι βαρελίσια σε δρύινο βαρέλι, που όμως δεν αντιληφθήκαμε καμία διαφορά στη γεύση που θα μπορούσε να δώσει το βαρέλι.

dodoni2

Φέτα Δωδώνης
Λαμπρό λευκό χρώμα, νωπή υφή από την άλμη, απαλή γεύση, ήπιο αλάτι, όξινη επίγευση, ενδιαφέρουσα.

evrofarma1

Eurofarma
Ολόλευκο χρώμα, νωπή υφή από την άλμη, έντονη γεύση, καλή σκληρότητα, νόστιμη.

helmou

Φέτα Χελμού ΑΒ
Λευκό όμορφο χρώμα, ελαφριά πικάντικη, αίσθηση του βουτύρου με βουτυράτη επίγευση, νόστιμη και σκληρούτσικη.

ipiros1

Φέτα Ήπειρος
Έντονο λευκό χρώμα, μέτρια μαλακή, γεύση στεγνή, ελαφρά πικάντικη, με επίγευση ξινούτσικη και βουτυράτη.

xwrio1

Χωριό
Λευκό καλό χρώμα, μαλακή υφή, έντονη γεύση με ξινούτσικες αποχρώσεις, καλή και μεγάλη επίγευση.

parnasos

Φέτα Φάρμα Παρνασσού βαρελίσια
Όμορφο λευκό χρώμα, βουτυράτη γεύση, ελαφρά πικάντικη με τόνους φρέσκου γάλακτος. Πολύ ορεκτική.

galpo

ΓΑΛΠΟ
Λευκό χρώμα με απαλή γεύση, χαμηλή οξύτητα, απαλά βουτυράτη, μικρή επίγευση.

Βαθμολογία για τις 3 πρώτες, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν:

Φέτα Ήπειρος 9/10


Φέτα Δωδώνη & Φέτα Φάρμα Παρνασσού 8,5/10

3η Φέτα Χωριό & Φέτα Χελμού ΑΒ 8/10

anoigma-feta

Η ουσία της γευστικής δοκιμής είναι ότι καταλήξαμε πως η σύγχρονη τεχνολογία με εξοπλισμούς από ανοξείδωτο ατσάλι, με ελέγχους ποιότητας και σταθερές προδιαγραφές, έχουν ισοπεδώσει τη γεύση της συσκευασμένης φέτας. Πουθενά δεν βρήκαμε το μαγικό χέρι του τυροκόμου που της δίνει την ειδική γεύση, που προκύπτει από την πείρα και τη διαφορετική σκληρότητα ή μαλακότητα που ίσως ξεπερνά τις προδιαγραφές και δίνει το κάτι άλλο στη νοστιμιά της. Πουθενά δεν βρήκαμε τη σκληρότητα των περασμένων ετών. Πουθενά δεν βρήκαμε τη βουτυράτη υφή που κάνει τη φέτα να αλείφεται στο ψωμί.

Είναι γεγονός ότι η φέτα υποχρεωτικά στις μέρες μας γίνεται από παστεριωμένο γάλα, πράγμα που σκοτώνει τα κακά βακτήρια, αλλά μαζί με αυτά και πολλά καλά που προσδίδουν αυτές τις ειδικές γεύσεις. Τέλος, η βιομηχανία της φέτας μάς εξασφαλίζει υγιεινή και ασφάλεια, πράγμα πολύ σημαντικό. Όμως ισοπεδώνει τη γεύση που για μας τους Έλληνες που καταναλώνουμε τεράστιες ποσότητες φέτας είναι κακό.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr