Βάζα, σακουλάκια και κουτιά που περικλύουν γεύσεις της ελληνικής γης, που θέλουμε να έχουμε όλο τον χρόνο στο ντουλάπι μας.

1. Αυθεντικό βούτυρο Κερκύρας
Για τους λάτρεις του βουτύρου, όπως εγώ, το βούτυρο Κερκύρας είναι κάτι σαν το Ιερό Δισκοπότηρο, αν και μέχρι πρόσφατα μόνο στο νησί μπορούσες να το βρεις. Ωσπου η οικογένεια Κάστρου, με 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας, αποφάσισε να το τυποποιήσει και να το στείλει επιτέλους και στην Αθηνα, σε περιορισμένες φυσικά ποσότητες, μια και γίνεται αποκλειστικά από κερκυραϊκό αγελαδινό γάλα. Απλώστε το σε μια φέτα φρέσκο προζυμένιο ψωμί για να απολαύσετε τα μεθυστικά του αρώματα και ταιριάξτε το με μαρμελάδες, μέλι ή αλμυρά αλείμματα, όπως η πάστα αντσούγιας. Ειδικά ο τελευταίος συνδυασμός, κυριολεκτικά τα σπάει! Στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, τηλ.: 210 3628738

2. Aλειμμα αβοκάντο
Η οικογένεια Λεράκη ασχολείται εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες με την καλλιέργεια αβοκάντο στα Χανιά της Κρήτης. Από το 2015 πάλι, έχουν δημιουργήσει και μια σειρά από αλείμματα, ντιπ και dressing από φρέσκο πολτό αβοκάντο, σε πέντε διαφορετικές γεύσεις με μεσογειακό χαρακτήρα. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι ότι φτιάχνονται αποκλειστικά με κρητικό αβοκάντο – όταν δεν επαρκεί η δική τους συγκομιδή προμηθεύονται μόνο από άλλους Κρήτες παραγωγούς. Ανάμεσά τους επιλέγω το φίνο άλειμμα αβοκάντο με μυρωδικά και λεμόνι, το οποίο απολαμβάνω σκέτο πάνω σε ψωμί ή σε σάντουιτς λαχανικών, ενώ συνοδεύει ιδανικά ψάρια και οστρακοειδή. Θα το βρείτε στα ψυγεία επιλεγμένων delicatessens (βρίσκετε την πλήρη λίστα στο site τους). Δεληγιαννάκη 63 (A2), Χανιά, Κρήτη, τηλ.: 694 6685353, www.avoel.com

3. Σάλτσα ντομάτας με ρίγανη και θυμάρι
Οι σάλτσες ντομάτας είναι η επιτομή της απλότητας, οι οποίες μπορούν όμως να δώσουν νόστιμη γεύση σε ένα πιάτο ζυμαρικά. Αλλά επειδή καλές ντομάτες δεν βρίσκουμε όλο τον χρόνο, η λύση έρχεται μέσα σε βαζάκια, σαν αυτά που ετοιμάζουν στο εργαστήριό τους, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, οι Γουμένισσες, τα οποία φυλάνε ερμητικά κλειστή την πλούσια γεύση της σάλτσας. Αγαπημένη επιλογή η χειροποίητη σάλτσα με ρίγανη και θυμάρι που, όπως δηλώνουν, φτιάχνουν σε μικρές χάλκινες κατσαρόλες, όπως παλιά. Με κομμάτια του ψιλοκομμένου κρεμμυδιού να ξεχωρίζουν μέσα στη σάλτσα και ωραίο άρωμα από τα μυρωδικά, αυτή η σάλτσα μοιάζει πραγματικά σαν να την ετοιμάσατε μόλις στο σπίτι. Εκτός από ζυμαρικά, ταιριάζει και σε ψητό κρέας. Θα τη βρείτε σε delicatessens. 14η Οδός 9, ΒΙΠΕΘ, Σίνδος, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 795101, www.oigoumenisses.gr

4. Αμπελόφυλλα Μαριάννας
Οσο κι αν έχω ψάξει δεν έχω βρει πιο τρυφερά, νόστιμα, σωστά διατηρημένα αμπελόφυλλα. Από δικές τους σουλτανίνες, τα φύλλα συλλέγονται και κλείνονται στα βαζάκια τους αργά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, όταν είναι η εποχή τους. Με αυτόν τον τρόπο και χάρη στην οικογένεια Καζάκη απολαμβάνω σαν καλοκαιρινά ντολμαδάκια όλον τον χρόνο. Προτείνω, αν τα βρείτε γιατί είναι πολύ περιορισμένης παραγωγής, και τα αμπελοβλάσταρα, εξαιρετικά ήπια τουρσεμένα.Σε επιλεγμένα παντοπωλεία, πληροφορίες στο www.ntolmadakia.com

5. Pepper King, χυμός πιπεριάς
Από την πρώτη κιόλας γουλιά σκέφτηκα ότι έπινα το πρώτο ελληνικό Virgin Mary, χωρίς το αλκοόλ δηλαδή του κοκτέιλ Bloody Mary. Ο Pepper King είναι ένας φυσικός χυμός πιπεριάς Φλωρίνης, με αλάτι, τομάτα, καυτερή πιπεριά και βότανα, που παράγεται από την εταιρεία του Πέτρου Ναουμίδη, στον Αγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Βεγορίτιδα. Βρήκα ότι η γοητεία του χυμού στηρίζεται στη φυσικότητα της γεύσης του, στο ευχάριστο, ήπιο κάψιμο που αισθάνθηκα στο στόμα, στην καλή του πυκνότητα και στο άρωμα της τομάτας που μπλεκόταν με την πιπεριά, αλλά και στη μακριά και έντονη επίγευσή του. Πριν τον αναμείξω με οποιοδήποτε αλκοόλ, τον απόλαυσα καλά παγωμένο και χωρίς παγάκια, που θα διέλυαν τη συμπύκνωσή του, η οποία ομολογουμένως είναι τόσο ευχάριστη ως αίσθηση στο στόμα. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία, πληροφορίες στο www.piperiesflorinis.gr και στο τηλ.: 6973 390993

6. Παξιμάδια λαδένια
Λαδένια παξιμαδάκια από αλεύρι σιταριού και καλαμποκιού, τραγανά και θριπτά, ευχάριστα σκληρά, με ένα ανεπαίσθητο πλην όμως εθιστικό άρωμα κανέλας. Εξαιρετικό συνοδευτικό για γραβιέρα και σκληρά τυριά, για το γιαούρτι και τις σαλάτες, θα με ενθουσίαζαν ακόμη περισσότερο αν στα υλικά τους είχαν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αφού ο Μανούσος Μεγαλακάκης κατάγεται από την Κρήτη και ξέρει από καλό λάδι. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία

Δείτε επίσης
6 ελληνικά αλλαντικά εξαιρετικής νοστιμιάς

7 γλυκές προτάσεις για κάθε ώρα της ημέρας

7 ξεχωριστά ελληνικά τυριά που αξίζει να δοκιμάσετε

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr