Μαρμελάδες αρωματικές, συριανά λουκούμια, παστέλια νέας γενιάς, κρέμα μελιού και ελιές σε σιρόπι Cabernet, ανανεώνουν το κλασικό ελληνικό γλύκισμα.

Μαρμελάδα πορτοκάλι-καρότο
Μία οικοτεχνία από το Νέο Σούλι Σερρών -ένα από τα Δαρνακοχώρια του νομού, εξ ου και το όνομά της- δημιουργεί μερικές από τις πιο γευστικές μαρμελάδες που έχουμε δοκιμάσει. Με τοπικές συνταγές και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φρέσκα φρούτα αλλά και λαχανικά, χωρίς πρόσθετα χρώματα και συντηρητικά, οι μαρμελάδες της Δαρνάκων Γεύσεις συνοδεύουν το πρωινό και μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και στα γλυκά σας. Αγαπημένη μας επιλογή ανάμεσά τους, η μαρμελάδα πορτοκάλι-καρότο, με ανάλαφρη υφή και πλούσια γεύση, που ταιριάζει εξίσου πάνω σε μία φέτα ζυμωτό ψωμί, αλλά και ως γέμιση σε πάστα φλόρα. Θα τη βρείτε σε delicatessens. Νέο Σούλι Σερρών, τηλ. 23210 92754, darnakongefsis.gr

Μαρμελάδα βύσσινο-κεράσι
Αν δεν σας αρέσει ή δεν πρέπει να τρώτε ζάχαρη, έχω την τέλεια πρόταση. Μια ελαφριά μαρμελάδα φτιαγμένη από κεράσια και βύσσινα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλης γλυκαντικής ουσίας. Η ζάχαρη αντικαθίσταται από φυσικό χυμό μήλου και περιέχει έως και 50% λιγότερες θερμίδες από τις συμβατικές μαρμελάδες. Η φυσική φρουτένια γεύση της οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητά της σε φρούτο. Παρασκευάζεται από 85γρ. φρούτου ανά 100γρ. τελικού προϊόντος και δεν περιέχει πρόσθετα αρώματα και χρώματα ή συντηρητικά. Απολαύστε το υπέροχο βυσσινί χρώμα της και την ελαφριά αψάδα από το βύσσινο στο πρωινό ή απογευματινό τσάι, πάνω σε κέικ και μπισκότα ή απλώστε την πάνω σε τάρτες. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία και στο www.yolenis.com

Κρέμα μελιού
Πιστεύετε κι εσείς ότι το μέλι έχει χρώμα χρυσό ως καστανό σκούρο και είναι διάφανο; Κι όμως, αυτή η κρέμα μελιού από 100% μέλι ανθέων πορτοκαλιάς και ξινοτριφυλλιού είναι ολόλευκη και έχει απίστευτα αρωματική ένταση με το που θα ανοίξεις το βαζάκι. Την ξεχωρίσαμε γιατί κρύβει ένα μυστικό στην έξυπνη και απλή επεξεργασία της: μέλι χωρίς πρόσθετα, χρώματα ή συντηρητικά αφήνεται να κρυσταλλώσει καλά, μετά σπάει σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους και δίνει μια ολόλευκη, αφράτη και πυκνή κρέμα. Είναι πολύ απολαυστική πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, μέσα σε κάποιο ρόφημα βοτάνων ή ιδανικά ως γλάσο σε αγαπημένα γλυκά όπως cheesecake ή κέικ. Πιστέψτε με, όμως, μία μόνο κουταλιά του γλυκού σκέτη είναι αρκετή για να σου αλλάξει γλυκά τη μέρα. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία. http://www.melitimon.com/

Sesamis, σνακ με μαύρο σουσάμι
Στην αρχή με τράβηξε η συσκευασία του, έπειτα τα συστατικά που διάβασα και τελικά με κέρδισε η γεύση του. Πρόκειται για ένα νέας γενιάς παστέλι, με καβουρδισμένο μαύρο σουσάμι ολικής, αμύγδαλα και μέλι. Αυτά είναι και τα μοναδικά υλικά του, αφού δεν περιέχει ζάχαρη ή συντηρητικά. Η παραγωγή του με αναποφλοίωτο, μουλιασμένο και αλεσμένο μαύρο σουσάμι γίνεται για καλύτερη αφομοίωση των πολύτιμων συστατικών του. Το αναποφλοίωτο μαύρο σουσάμι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Ε και θεωρείται άριστη τροφή για παιδιά, αθλητές και γυναίκες με αυξημένες διατροφικές ανάγκες. Πάντως προσωπικά το έχω ως σνακ στην τσάντα μου τις ημέρες όπου το πρόγραμμα είναι βαρύ και το γεύμα μια δύσκολη υπόθεση. Σε επιλεγμένα παντοπωλεία και στο akros.gr 

Ελιές Καλαμών σε σιρόπι κρασιού
Παρακολουθώ τη Γιάννα Μπαλαφούτη και τις δημιουργίες της από την πρώτη σχεδόν μέρα που ξεκίνησε την Πυλιακή Γη, πριν έρθει στην Αθήνα. Εκείνη που «υιοθέτησα» από την πρώτη στιγμή είναι μια πρωτότυπη συνταγή που ξεκίνησε σαν πείσμα κάπου στις αρχές του 2009. Εφόσον όλα γίνονται γλυκά κουταλιού, γιατί να μη γίνεται η ελιά, σκέφτηκε, αν και ήδη την είχαν προλάβει άλλοι. Ωστόσο είχε αποφασίσει ότι έπρεπε να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο και πολύ ελληνικό με το σήμα κατατεθέν της Μεσσηνίας, την ΠΟΠ ελιά Καλαμών. Τη συνδύασε με Cabernet Sauvignon που επίσης παράγει η Πυλία, άριστης ποιότητας ανθόμελο, φρέσκα βότανα, εσπεριδοειδή, καβουρντισμένο αμύγδαλο και η συνταγή της επιτυχίας πήρε τον δρόμο της. Τα αρώματα και η γεύση της ελιάς παραμένουν ζωντανά χωρίς να καλύπτονται από το μέλι, ενώ το τραγανό αμύγδαλο και τα βότανα προσθέτουν τραγανή υφή και αρώματα. Απροσδόκητη και αναπάντεχη νοστιμιά.
http://pyliakigi.gr

Ρευστό παστέλι
Ενα ιδιαίτερο και πρωτότυπο γλυκό ήρθε να προστεθεί στην οικογένεια της γiαm. Θυμίζει το σουσαμόμελο της Σαντορίνης με καλό μυρωδάτο μέλι, το καβουρδισμένο σουσάμι και τα αμύγδαλα, μόνο που εδώ έχουν προστεθεί καβουρδισμένα φουντούκια και σιρόπι καραμέλας. Πρόκειται δηλαδή για μια ενεργειακή μπάρα του κουταλιού. Θέλει καλό ανακάτεμα πριν από το σερβίρισμα με τα δημητριακά για πρωινό, πάνω σε γιαούρτι, και στο cheesecake αντί για μαρμελάδα. 
Αφοί Βασιλόπουλοι Delicatessen, Παπαρρηγοπούλου 3 & Σταδίου, τηλ. 210 3222405

Λουκούμι συριανό με κόντιτα
Μικρή αλλά γλυκιά αμαρτία, όσο μια μπουκιά, τα λουκούμια της οικογένειας Συκουτρή από τη Σύρο. Χωρίς ίχνος γλυκόζης, μόνο ζάχαρη, νερό και υπέροχα αρώματα περγαμόντου, τριαντάφυλλου και βανίλιας. Σε κάποιες περιπτώσεις και αμύγδαλο ή καρύδι. Όμως αυτά που με ξεμυάλισαν είναι η επετειακή φετινή έκδοση, με ψιλοκομμένα κόντιτα, φρουί γλασέ δηλαδή, σε απειροελάχιστα κυβάκια μέσα στην καρδιά της αέρινης γλυκιάς μπουκιάς. Όπως έμαθα, ήταν τα αγαπημένα του πατέρα της κυρίας Ντίνας Συκουτρή, ωστόσο καθώς κάποια στιγμή δεν είχαν ζήτηση τα σταμάτησαν. Όμως οι καιροί αλλάζουν…
Nora’s deli, Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 3389349, Παντοπωλείο «Αύρα», Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, τηλ. 2109325853

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr