Αγαπημένος σεφ του Νικολά Σαρκοζί, αλλά και πολλών διασημοτήτων παγκοσμίως, όπως του Λεονάρντο Ντι Κάπριο και του Μπρους Γουίλις, ο βραβευμένος με τρία αστέρια Michelin Ερίκ Φρεσόν βρέθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα.

Λάτρης της Ελλάδας και της ελληνικής κουζίνας, δεν χάνει την ευκαιρία να επισκέπτεται τη χώρα μας, καθώς υπήρξε σύμβουλος του εστιατορίου Σπονδή, στο οποίο και βρέθηκε για τα 20ά του γενέθλια. Ειδικά για την ημέρα αυτή ο Φρεσόν ετοίμασε ένα ιδιαίτερο μενού γευσιγνωσίας, που περιλάμβανε πιάτα, όπως ταρτάρ από τομάτες green zebra με λεμονοθύμαρο, χυμό από tomate ananas και σορμπέ από τομάτες cœur de bœuf, αλλά και νιόκι με φρέσκα μυρωδικά και πουρέ από γογγύλια.

_DSC2574
Με τον Απόστολο Τραστέλη

Ο Ερίκ Φρεσόν θεωρείται ένας από τους βασικούς εκπροσώπους της γαλλικής κουζίνας παγκοσμίως και μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής σεφ των εστιατορίων του πολυτελούς Hotel Le Bristol στο Παρίσι. Σημείο αναφοράς της “πόλης του φωτός”, το τριάστερο “Epicure” κατέλαβε φέτος την 69η θέση στον κόσμο, ενώ η μπρασερί “114 Faubourg” του ίδιου ξενοδοχείου βραβεύτηκε με ένα αστέρι Michelin. Σημείωσε ότι για να βρεις τραπέζι στο “Epicure” πρέπει να κάνεις κράτηση δυο μήνες πριν, ενώ ένα degustation menu κοστίζει 320 ευρώ/άτομο για 7 πιάτα χωρίς ποτά ή 145 ευρώ/άτομο για 4 πιάτα και μόνο μεσημέρι.

Για την ιστορία, το πολυπόθητο τρίτο αστέρι ήρθε στη ζωή του chef οκτώ χρόνια μετά το δεύτερο, αναμονή διόλου αμελητέα. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει ακόμα κερδίσει είναι το παράσημο Knight of the National Order of Merit από τη Γαλλική Ακαδημία, αλλά και οι τίτλοι του MOF (Meilleur Ouvrier de France), του Chef of the Year και του Légion d’Honneur.

photo-3
Γεύσεις καθαρόαιμης γαλλίζουσας γαστρονομίας με μοντέρνες πινελιές αποτυπώνονται στα «grand plats» του Έρικ Φρεσόν

Η κουζίνα του Ερίκ Φρεσόν είναι κλασική και βασίζεται σε υλικά προσεκτικά επιλεγμένα από μικρούς παραγωγούς. Ο ίδιος δηλώνει άλλωστε πως «Είναι πιο δύσκολο να κάνεις ένα κουνουπίδι παρά ένα χαβιάρι τριάστερο!». Τρελαίνεται να μαγειρεύει κουνέλι με τρούφα και πάπια, ενώ αγαπημένο του φαγητό είναι το τηγανητό κοτόπουλο! Τόσο απλά; Ναι, μιας και όπως λέει “Τα πιο απολαυστικά πράγματα στη ζωή είναι και τα πιο απλά”.

Από τις προσωπικότητες που θαυμάζει στο χώρο του είναι ο πρωτοπόρος Michel Guérard, εμπνευστής της nouvelle cuisine αλλά και της cuisine minceur, ενός τύπου υγιεινής κουζίνας, που χάρισε στο εστιατόριό του Les Prés d’Eugénie, 3 αστέρια Michelin, τα οποία διατηρεί επί 39 συναπτά έτη. Από τη νέα γενιά, ωστόσο, θαυμάζει τον David Toutain, από τον οποίο όπως μάς είπε περιμένει πολλά.

74043_4775837589104_1235490875_n
Ο David Toutain από το ομώνυμο εστιατόριο στο Παρίσι

Τι έχει, όμως, να πει για το μέλλον της υψηλής γαστρονομίας; Για τον Φρεσόν, αυτό κρίνεται από τα ίδια τα υλικά, καθώς στο μέλλον τα αγνά προϊόντα θα γίνονται όλο και πιο σπάνια. Έτσι, η πολυτέλεια θα είναι να τρώμε υψηλής ποιότητας υλικά, απλά μαγειρεμένα, όπως ένα ολόφρεσκο ψάρι με λίγο ελαιόλαδο.

Τα επόμενα σχέδια του chef αφορούν ένα γαστρονομικό concept-έκπληξη, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας του με το Publicis Drugstore στην Champs Elysées, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσο για το μεγαλύτερο όνειρό του… αυτό περιλαμβάνει ένα μικρό boutique hotel με μια μικρή ταβέρνα, που θα δίνει σημασία στην ποιότητα των υλικών.

lbp_1920_1080_restaurant_epicure_garden
Η κομψή σάλα του εστιατορίου “Epicure”

info
Hotel Le Bristol, 112 Rue du Faubourg Saint-Honore, Paris, tel. 00 33 (0)1 534300, www.lebristolparis.com