Η Κετογονική Διατροφή είναι μία από τις πιο δημοφιλείς διατροφές με φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο και μάλιστα φαίνεται να είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματική με τον ιό της γρίπης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, η οποία όμως είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη.

Ειδικότερα, σε έρευνα που περιελάμβανε πειραματόζωα (ποντίκια) που τράφηκαν με κετογονική δίαιτα παρατηρήθηκε, ότι κατόρθωσαν να καταπολεμήσουν τον ιό της γρίπης συγκριτικά με ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Yale που δημοσιεύθηκε στο Science Immunology. Πιο συγκεκριμένα, η κετογονική δίαιτα, η οποία περιέχει κρέας, ψάρι πουλερικά και μη-αμυλούχα λαχανικά, ενεργοποιεί ένα υποσύνολο των Τ-κυττάρων στους πνεύμονες που δεν είχε σχετιστεί (το συγκεκριμένο υποσύνολο) προηγουμένως με το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είπαν οι ερευνητές. «Αυτό ήταν ένα εντελώς απροσδόκητο εύρημα», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Akiko Iwasaki.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Ryan Molony και η Δρ. Emily Goldberg. Στα πλαίσια της έρευνάς τους εξέτασαν εάν η διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παθογόνα όπως ο ιός της γρίπης. Οι ερευνητές έδειξαν πως τα πειραματόζωα που τράφηκαν με κετογονική δίαιτα και μολύνθηκαν με τον ιό της γρίπης είχαν υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης συγκριτικά με τα πειραματόζωα που τρέφονταν με δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες. Τέλος, «Η μελέτη αυτή δείχνει πως ο τρόπος με τον οποίο το σώμα καίει το λίπος για να παράξει κετόνες (Οι κετόνες είναι τρία μόρια που αυξάνονται στο αίμα όταν είναι μειωμένη η παραγωγή της ινσουλίνης: το β-υδροξυβουτυρικό οξύ,το ακετοοξικό οξύ καιη ακετόνη) από τα τρόφιμα ενδέχεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης, κατέληξε ο Δρ. Visha Deep Dixit.

Δείτε επίσης
Οι 8 επικρατέστερες δίαιτες του 2019

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr