Τα ταπεινά αμυγδαλάκια που πολλές φορές παραγκωνίζονται από τους λάτρεις των ξηρών καρπών είναι πολύ πιο θαυματουργά απ’ ό,τι νομίζεις. Μια χούφτα την ημέρα είναι αρκετή για να λάβουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν να μας προσφέρουν.

Μειώνουν τη χοληστερίνη
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό American Diatetic Association, η κατανάλωση των αμυγδάλων αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης Ε στο πλάσμα και στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα, ενώ μειώνει και τα επίπεδα της χοληστερίνης. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή μας, καθώς αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά και αποτρέπει το φράξιμο των αρτηριών και την οξείδωση της χοληστερόλης.

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
Άλλη μία έρευνα που παρουσίασε μία ακόμη θαυματουργή ιδιότητα των αμυγδάλων ήταν εκείνη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Letters και η οποία απέδειξε πως η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω ενός λιπιδίου που περιέχουν.

shutterstock_109396802

Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων
Τα αμύγδαλα μπορούν επίσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Circulation, να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, κυρίως στα υπερλιπιδαιμικά ατόμων, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άπαχα και μονοακόρεστα συστατικά.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους
Τα αμύγδαλα ως εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, φυτικών πρωτεϊνών και ινών, βοηθούν στο κάψιμο του λίπους, τον έλεγχο της πείνας και κατά συνέπεια στο αδυνάτισμα.

Ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία
Η βιταμίνη Ε, που όπως αναφέραμε προηγουμένως περιέχουν τα αμύγδαλα, τα καθιστά μια από τις καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο, αφού ενισχύει την εγκεφαλική εγρήγορση και διατηρεί σε καλά επίπεδα τη λειτουργία της μνήμης.

amigdala_113189257

Προστατεύουν την καρδιά
Τα αμύγδαλα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην προστασία από καρδιακές ασθένειες, καθώς ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και, συνεπώς, του οξυγόνου και των θρεπτικών στοιχείων, σε όλη την έκταση του σώματος.

Διατηρούν λαμπερή την επιδερμίδα και τα μαλλιά
Για νεανικό και λαμπερό δέρμα, κατανάλωσε καθημερινά μία μερίδα αμύγδαλα. Η βιταμίνη Ε, που περιέχουν, τρέφει το δέρμα και το προστατεύει από την ξηρότητα και την αφυδάτωση, ενώ παράλληλα προστατεύει από διάφορες παθήσεις, όπως η πιτυρίδα, η τριχόπτωση και το φριζάρισμα των μαλλιών.

Δυναμώνουν τα κόκαλα
Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο, ενισχύουν την υγεία και τη δύναμη των οστών, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τις ελεύθερες ρίζες που δρουν στο σώμα και οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην εμφάνιση της οστεοπόρωσης.