Οι Ιάπωνες ως γνωστόν έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο και το μυστικό της μακροζωίας τους κρύβεται, απ’ ότι φαίνεται, στη διατροφή τους.

SUSHI1

Σύμφωνα με νέα πανεπιστημιακή μελέτη, η υγιεινή διατροφή των Ιαπώνων, που βασίζεται σε ψάρι, κρέας, λαχανικά, φρούτα, πολλούς, αλλά συγκεκριμένους υδατάνθρακες (οι οποίοι προέρχονται κυρίως από το ρύζι και τα λαχανικά), λίγα κορεσμένα λιπαρά και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι το μυστικό για να ζήσει κάποιος ως τα 100!

SUSHI2

Στην Ιαπωνία που λες, το 2005 η κυβέρνηση παρουσίασε ένα οδηγό διατροφής. Το Εθνικό Κέντρο για την Παγκόσμια Υγεία και Ιατρική, στο Τόκιο, επί 15 χρόνια μελετούσε κατά πόσο αυτή η διατροφή επηρεάζει τελικά το δείκτη θνησιμότητας. Ανέλυσαν, λοιπόν, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής 36.500 ανδρών και 43.000 γυναικών, ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι δεν είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. ιστορικό καρκίνου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων ή παθήσεων του ήπατος) και όπως διαπίστωσαν, όσοι ακολουθούσαν αυτόν τον οδηγό είχαν κατά 15% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ενώ εμφάνιζαν και λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης αγγειακών και εγκεφαλικών νόσων.

SUSHI3

Η ισορροπημένη κατανάλωση ενέργειας, δημητριακών, λαχανικών, φρούτων, κρέατος, ψαριού, αβγών, προϊόντων σόγια, γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και αλκοόλ, μπορούν τελικά όχι μόνο να σε κάνουν πιο υγιή μεσοπρόθεσμα αλλά και να σου χαρίσουν επιπλέον χρόνια ζωής. Μήπως άρχισες να βλέπεις τα σούσι με άλλο μάτι τώρα;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr