Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα τρώει για δύο οπότε το φαγητό προφανώς καταλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της. Βέβαια, τα δεδομένα της καθημερινής διατροφής ανατρέπονται αφού κάποιες συγκεκριμένες τροφές θεωρούνται απαγορευτικές γιατί θεωρείται πιθανό να περιέχουν βακτήρια επιβλαβή για τη μητέρα και το μωρό.

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο επιρρεπείς στις τροφιμογενείς ασθένειες και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Αυτό τις καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτες στα βακτήρια και σε περίπτωση οποιουδήποτε τύπου μόλυνσης ο οργανισμός τους είναι δυσκολότερο να αμυνθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τροφές που τυπικά απορρίπτονται από τη λίστα αυτών που μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί ο κίνδυνος βακτηριακής ή παρασιτικής μόλυνσης είναι υψηλός. Οι γιατροί στις οδηγίες τους αναφέρουν ρητά ότι τροφές όπως ωμό ή μισοψημένο κρέας, ωμά αβγά, απαστερίωτα γαλακτοκομικά κ.ά πρέπει να αποφεύγονται όμως υπάρχουν και κάποιες επιλογές που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είτε γιατί δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς είτε γιατί τα υλικά τους δεν είναι προφανή. Βέβαια, αν ξεχαστείτε και καταναλώσετε κάποια τροφή από τη λίστα, δε χρειάζεται να πανικοβληθείτε. Ενημερώστε το γιατρό σας που θα αναλάβει να σάς υποβάλει στις απαραίτητες εξετάσεις.

xymoi

Χυμοί φρούτων και λαχανικών
Μπορείτε να πιείτε ένα χυμό στο σπίτι ή να φτιάξετε ένα smoothie όμως θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές απ’ ότι συνήθως πολύ απλά γιατί παρ’ όλο που είναι ιδιαίτερα θρεπτική και άκρως υγιεινή επιλογή, αν τα φρούτα, τα λαχανικά ή η επιφάνεια κοπής τους δεν πλυθούν και καθαριστούν εξονυχιστικά, υπάρχει κίνδυνος διασταυρωμένης επιμόλυνσης. Ο φρέσκος χυμός επίσης είναι προϊόν που δεν έχει υποβληθεί σε παστερίωση οπότε ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια είναι σχετικά υψηλός. Αν ωστόσο αγαπάτε τους χυμούς τόσο που δεν θέλετε να τους εξαλείψετε από τη διατροφή σας, ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής και προτιμήστε να τους φτιάχνετε μόνοι σας αντί να τους αγοράσετε από κάποιο cafe ή juice bar.

making-sushi_237709048

Σούσι και καπνιστός σολομός
Οι περισσότερες εγκυμονούσες γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση sushi όμως αρκετές αγνοούν ότι απαγορεύεται και ο καπνιστός σολομός γιατί η διαδικασία του καπνίσματος δεν περιλαμβάνει μαγείρεμα σε θερμοκρασίες αρκετά υψηλές ώστε να καταστραφούν συγκεκριμένα παράσιτα και βακτήρια που μπορούν να περάσουν στον πλακούντα και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Το ψάρι πρέπει να μαγειρεύεται τουλάχιστον στους 62,7°C πριν καταναλωθεί για να είναι ασφαλές και για τις εγκύους.

CAMEMBERT

Φρέσκα και απαστερίωτα τυριά
Όταν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για ένα προϊόν καλό θα είναι να ακολουθήσετε την πεπατημένη αποφεύγοντας τους πειραματισμούς. Τι εννοούμε; Αφού γνωρίζετε ότι τα φρέσκα και απαστερίωτα τυριά που μπορεί να σάς προσφέρουν σε κάποιο γραφικό χωριουδάκι απαγορεύονται δια ροπάλου, αν έχετε όρεξη για «τσιμπολογήματα» και σάς αρέσουν τα τυριά, παραμείνετε στα κλασικά (φέτα, γραβιέρα ή ανθότυρο) και αφήστε εκτός επιλογές όπως μπρι, καμαμπέρ, κέσο φρέσκο ή αν αγαπάτε τη μεξικανική κουζίνα, τυρί κοτίχα που συνήθως πασπαλίζουν πάνω από τάκος ή εντσιλάδας. Υπομονή, 9 μήνες είναι, θα περάσουν.

hot-dog6

Χοτ ντογκ και αλλαντικά
Τα προ – μαγειρεμένα και συσκευασμένα λουκάνικα (χοιρινά ή μοσχαρίσια) πραγματικά δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ναι, είναι Junk food και δεν είναι υγιεινό, όμως υπάρχει και επιπλέον αιτία που βρίσκονται στη λίστα μας. Για τα λουκάνικα ισχύει ό,τι ισχύει γενικά για τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας που μαγειρεύονται και μετά ψύχονται, δηλαδή ότι σε κάποιες περιπτώσεις μολύνονται με βακτήρια τα οποία σκοτώνονται μόνο αν ξανα- ξεστάνετε τα λουκάνικα στους 73,8°C αφού τα βγάλετε από τη συσκευασία τους. Στην ίδια περίπτωση ανήκουν όλα τα αλλαντικά όπως σαλάμι, μπέικον, πεπερόνι κ.ά.

KOTOSALATA-SYSKEYASIA

Έτοιμες κοτοσαλάτες, σαλάτες με αλλαντικά, θαλασσινά κ.λ.π.
Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε αυτές που φτιάχνετε μόνες σας στο σπίτι και έχετε απόλυτη γνώση των συστατικών και της προετοιμασίας τους, αλλά σε αυτές που μπορεί να βρείτε συσκευασμένες σε κάποια προθήκη ενός μαγαζιού. Παρ’ όλο που φαινομενικά είναι ασφαλής η κατανάλωσή τους αφού βρίσκονται στη συντήρηση και είναι δροσερές και φρέσκες, αυτές οι σαλάτες ενίοτε περιέχουν μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν τη μητέρα και το βρέφος.

PAGWTO

Σπιτικό παγωτό, σάλτσα ολαντέζ, μαρέγκα
Όταν μιλάμε για λιγούρες εγκυμοσύνης ένα από τα πρώτα πράγματα που μάς έρχεται στο μυαλό είναι το παγωτό, σωστά; Δεν αναφερόμαστε όμως στο παγωτό που θα αγοράσετε από το περίπτερο για να γλυκαθείτε εν των μέσω της νυκτός ή αυτό που θα προμηθευτείτε από το super market αλλά το σπιτικό και αυτό γιατί στη συνταγή πιθανόν να προσθέσετε ωμά αβγά για να δώσετε στο παγωτό πιο κρεμώδη υφή. Η σαλμονέλα «παραμονεύει» οπότε καλύτερα να το αποφύγετε, εκτός αν παραλείψετε τα αβγά στη συνταγή. Το ίδιο θα πρέπει να σκεφτείτε αν σε κάποιο κυριακάτικο brunch θελήσετε να δοκιμάσετε εκείνα τα αβγά μπενεντίκτ που σάς είπαν ότι είναι υπέροχα όμως όπως είναι προφανές, περιχύνονται με τη γνωστή σάλτσα ολαντέζ που βάση της είναι το αβγό και η οποία σαφώς αν δεν διατηρηθεί σωστά δεν είναι κατάλληλη για κατανάλωση. Επίφοβα θεωρούνται και τα γλυκά που περιέχουν μαρέγκα η οποία δεν έχει ψηθεί καλά.