Αν μπορούσαμε να μεταφράσουμε όλα όσα ξέρουμε για το αδυνάτισμα σε μια απλή εξίσωση θα έμοιαζε κάπως έτσι: λιγότερο φαγητό + γυμναστική = αδυνάτισμα. Αυτό βέβαια μέχρι να διαβάσουμε την παρακάτω νέα έρευνα που μάς ανέτρεψε όλα τα δεδομένα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, η μείωση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε και ο περιορισμός των θερμίδων δεν σχετίζεται άμεσα με την απώλεια βάρους. Αντίθετα, η έρευνα αποκάλυψε πως η απομάκρυνση των εξευγενισμένων δημητριακών, των έντονα επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και εκείνων με πρόσθετη ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για επιτυχημένο αδυνάτισμα. Εάν επιλέξεις μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και «φυσικά» τρόφιμα, οι ποσότητες δεν έχουν μεγάλη σημασία.

Η κύρια έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Christopher D. Gardner, διευθυντή των διατροφικών μελετών στο Stanford Prevention Research Center, αξιολόγησε περίπου 600 άτομα. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες- η μία ακολουθούσε μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η άλλη μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι διαιτολόγοι εκπαίδευσαν και τις δύο ομάδες να τρώνε «φυσικές» τροφές, οι οποίες ήταν ελάχιστα επεξεργασμένες και εξαιρετικά θρεπτικές.

Και οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικό βάρος. Τα μέλη της πρώτης έχασαν κατά μέσο όρο πάνω από 6 κιλά, ενώ της δεύτερης 5 κιλά. Και οι δύο ομάδες έχασαν πόντους και μείωσαν τα ποσοστά σωματικού λίπους, καθώς και την πίεσή τους και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όλα αυτά τα κατάφεραν χωρίς να μειώσουν την ποσότητα του φαγητού τους, αλλά βελτιώνοντας την ποιότητα αυτού. Με αλλά λόγια, εάν πεινάς, φάε όσο χρειάζεσαι μέχρι να χορτάσεις. Απλά φρόντισε να επιλέξεις «φυσικές» τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.