Για όσους απέχουν από τα ζωικά προϊόντα, το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι η τέλεια εναλλακτική. Δίπλα τους και ένα λιγότερο γνωστό φυτικό γάλα, από αρακά.

Στην αγορά κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια συσκευασμένο γάλα από αρακά, ωστόσο -όπως και με τα περισσότερα φυτικά γάλατα-, δεν είναι δύσκολο να το φτιάξει κάποιος και στο σπίτι. Και επειδή πρόκειται για μία επιλογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος μεταξύ όσων ακολουθούν vegan διατροφή, ψάξαμε τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του, για να διαπιστώσουμε αν αξίζει τελικά να το δοκιμάσει κάποιος.

Τι είναι το γάλα από αρακά;
Μπορεί όταν το ακούμε να μας έρχονται στο μυαλό τα φρέσκα πράσινα μπιζέλια που κάνουμε λαδερό, ωστόσο το γάλα από αρακά παρασκευάζεται από αποξηραμένους, ξεφλουδισμένους και διασπασμένους σπόρους αρακά, που μοιάζουν με φάβα. Άλλωστε, η φάβα εκτός από το λαθούρι παρασκευάζεται και από αποξηραμένο αρακά. Για να το φτιάξουν, ακολουθούν την ίδια διαδικασία με το γάλα από ξηρούς καρπούς, μουλιάζοντας τους σπόρους σε νερό.

Τι μας προσφέρει;
Στην ελάχιστα επεξεργασμένη μορφή του και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης, το γάλα από αρακά είναι μια θρεπτική επιλογή, με λίγες θερμίδες ανά ποτήρι. Τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά δε, είναι συχνά εμπλουτισμένα με βιταμίνες A και D και ασβέστιο. Επίσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρωτεΐνη.

Ένα μεγάλο ατού του, είναι ότι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομο που αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα αλλά την ίδια στιγμή έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, άρα δεν μπορούν για παράδειγμα να δοκιμάσουν γάλα αμυγδάλου.

Πώς φτιάχνουμε γάλα αρακά στο σπίτι
Το να φτιάξει κάποιος φυτικό γάλα στο σπίτι είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία και το συστήνουμε, μιας και σε αντίθεση με αρκετά φυτικά γάλατα που κυκλοφορούν, το χειροποίητο δεν περιέχει ζάχαρη.

Για όποιον θέλει να το δοκιμάσει, βρήκαμε και μία εύκολη συνταγή:

Υλικά
1 φλιτζάνι αποξηραμένοι και ξεφλουδισμένοι σπόροι αρακά
2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο ή άλλο φυτικό έλαιο
2 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 πρέζα αλάτι
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία
Βάζετε σε ένα μπολ τον αρακά νερό και μουλιάζετε για τουλάχιστον 8 ώρες. Σουρώνετε και βράζετε με 3 φλιτζάνια νερό για 45-60 λεπτά. Σουρώνετε ξανά τον αρακά και τον ρίχνετε στο μπλέντερ. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, 3,5 φλιτζάνια νερό και χτυπάτε καλά να ομογενοποιηθούν.

Περνάτε το μίγμα από τουλπάνι και σουρώνετε σε ένα μεγάλο μπολ. Μεταφέρετε σε μπουκάλι και διατηρείτε το γάλα στο ψυγείο για έως 4 μέρες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Oat milk? That was sooooooo 2019! Nowadays we’re all about the homemade PEA milk yaaaas. Tbf we’ve still got mad love for the oats, but peas are actually more nutritious and apparently they’re better for the environment. Oh, and they also produce milk (don’t let anyone tell you otherwise 😉). You’re probably thinking ‘but…does it go well in tea?’. That is a very good question, and you’ll need to watch the video to find out. Link to the full recipe is in our bio 🔥 . Did you know we’re releasing a new cookbook? ONE POT VEGAN is available to pre-order now and it’s packed with 80 ridiculously delicious one-pot, one-tray and one-pan recipes. Visit the link in our bio to find out more ✌️ . Big love! Roxy & Ben 💚

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη So Vegan (@sovegan) στις

Δείτε επίσης:
Πώς να φτιάξετε γάλα αμυγδάλου στο σπίτι

Πώς να φτιάξεις γάλα και γιαούρτι από κάσιους στο σπίτι

#olivetips: Φτιάχνουμε πεντανόστιμο και θρεπτικό βούτυρο κάσιους