Το ξίδι έχει πάντα τη δική του θεση στην κουζίνα και αυτό, γιατί μπορεί να απογειώσει γευστικά ακόμα και την πιο απλή σαλάτα. Υπάρχουν πολλά είδη ξιδιού, βέβαια, που το καθένα ξεχωριστά δίνει τη δική του νότα γεύσης. Εμείς, ωστόσο, θα ασχολήθουμε με το μηλόξιδο, που διαθέτει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία μας και θα δείξουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να το βάλουμε στη διατροφή μας καθημερινά.

Λίγη ιστορία…
Με μακρά ιστορία, που βρίσκει ρίζες στον πατέρα της ιατρικής-Ιπποκράτη- το μηλόξιδο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως «γιατροσόφι». Το σπουδαίο αυτό τονωτικό χρησιμοποιούταν στην αρχαιότητα απ’ όλους τους στρατούς σαν αντισηπτικό, αντιβακτηριδιακό και σαν ενεργειακό ποτό. Παραδοσιακά, χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις, από τη γρίπη μέχρι τα κονδυλώματα και από τα ηλιακά εγκαύματα μέχρι την πιτυρίδα.

Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις του μηλόξιδου είναι πως βοηθάει στην απώλεια κιλών. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Bioscience, Biotechnology and Biochemistry» δηλώνει πως η κατανάλωση δύο κουταλιές σούπας μηλόξυδου επί τρεις μήνες προκάλεσε σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος, την περίμετρο μέσης, το κοιλιακό λίπος και τα τριγλυκερίδια. Επίσης, με βάση άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Journal of Clinical Nutrition αναφέρει πως άνθρωποι που έτρωγαν ψωμί με μηλόξυδο ένιωθαν πιο χορτάτοι από εκείνους που έτρωγαν σκέτο το ψωμί. Ακόμη, σύμφωνα και με άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση American Dietetic Association αυτή τη φορά, αναφέρει πως όταν το ξύδι καταναλώνεται μαζί με ένα γεύμα, η ημερήσια θερμιδική κατανάλωση μειώνεται κατά 200-275 θερμίδες.

Διατροφικός Θησαυρός
Το μηλόξιδο παρασκευάζεται από τη ζύμωση του χυμού των μήλων. Κατά τη ζύμωση αυτή τα σάκχαρα του χυμού μετατρέπονται σε ξίδι. Μάλιστα, αποτελείται κυρίως από οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα. Περιέχει β-καροτένιο, ασβέστιο και κάλιο,τα οποία μένουν αναλλοίωτα κατά τη διαδικασία της ζύμωσης. Επιπλέον, περιέχει μια σειρά από οξέα όπως γαλλικό, μηλικό, καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ.

Όσον αφορά τις θετικές του δράσεις στον οργανισμό, το οξικό οξύ του ξιδιού φαίνεται πως επιδρά θετικά στην αρτηριακή πίεση, ενώ αποτελεί ένα ηπατικό και λεμφικό τονωτικό. Επιπλέον,έχει αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της ακμής. Tέλος, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε, ότι το μηλόξυδο αποτελεί και ένα φυσικό καλλυντικόγιαταμαλλιά, που τους χαρίζει λάμψη.

Δες μερικές συνταγές με μηλόξιδο για να απολαύσετε τα οφέλη του με τον πιο νόστιμο τρόπο:

Κρασάτες πανσέτες με πιπεριά Φλωρίνης, μηλόξιδο, μέλι και μουστάρδα

Σαλάτα με σπανάκι, μήλα και καρύδια