Τα μακροπρόθεσμα οφέλη που έχει για την υγεία των παιδιών η κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποκάλυψε νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της Βαρκελώνης για την Παγκόσμια Υγεία (ISGlobal) και δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας «European Journal of Edemiology», οι μητέρες που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς κατά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να δουν μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη στο παιδί τους.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος περισσότερες από 2.200 ζεύγη μητέρων-παιδιών και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, όσες μητέρες κατανάλωναν κατά μέσο όρο περίπου 3 μερίδες ξηρών καρπών των 30γρ. εβδομαδιαίως, είχαν πολύ θετικές επιδράσεις στη νευροανάπτυξη του παιδιού σε βάθος χρόνου. Η πρόσληψη τους αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγια διατροφικών συνηθειών, στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Παράλληλα, η νευροψυχολογική αξιολόγηση των παιδιών έγινε στις ηλικίες των 18 μηνών, 5 και 8 ετών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων πάλι, έδειξε ότι τα παιδιά που οι μητέρες τους έτρωγαν περισσότερους ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, εμφάνισαν καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις δοκιμές μέτρησης της γνωστικής λειτουργίας, της ικανότητας προσοχής και της μνήμης εργασίας

Στους ωφέλιμους ξηρούς καρπούς περιλαμβάνονται τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα κουκουνάρια και τα φουντούκια.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr