Όλοι μας έχουμε προσέξει ότι μετά από ένα καλό γεύμα μάς πιάνει μια σχετική νύστα. Σκεφτείτε εξάλλου πόσες φορές σε διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις -και όχι μόνο- πως όλο και κάποιος καταλήγει για ύπνο… Σε αυτή την συνήθεια οι επιστήμονες έρχονται να δώσουν τη δική τους εξήγηση. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, υπάρχει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ της μεταγευματικής υπνηλίας και τον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων. Τι σημαίνει αυτό;

«Η αίσθηση της υπνηλίας μετά από ένα πλούσιο γεύμα είναι οικεία για όλους όσοι έχουν απολαύσει ένα εορταστικό τραπέζι. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα ζώα τείνουν να επιβραδύνουν τη δραστηριότητά τους και να ξεκουράζονται μετά από μια εκτεταμένη πρόσληψη θερμίδων, πράγμα που υποδεικνύει ότι υπάρχει μια βιολογική λειτουργία σε αυτή την αντίδραση. Η μελέτη μας προτείνει ότι τέτοιες αποκρίσεις «χαλάρωσης-και-πέψης» στην κατανάλωση τροφής μπορεί να έχουν σχηματιστεί κατά την εξελικτική διαδικασία για να προωθήσουν τον σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων», αναφέρει ο Thomas Carew, καθηγητής στο Κέντρο Νευρολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Συνοπτικά για την έρευνα
Η ομάδα των επιστημόνων μελέτησε τον θαλάσσιο σκώληκα Aplysia californica και ανακάλυψε ότι ένα μόριο- το ινσουλινομιμητικο- που παράγεται στο νευρικό σύστημα του θαλάσσιου σκώληκα, ενδυναμώνει άμεσα και ταυτόχρονα τις επαφές μεταξύ των νευρώνων, ενώ πρόκειται για έναν μηχανισμό που θεωρείται ότι σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη μνήμη. Από την άλλη, τα ινσουλινομιμητικά μόρια στους ανθρώπους διαχωρίζονται σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές λειτουργικές μονάδες μέτρησης. Μια μεταβολική μονάδα μέτρησης, που εκπροσωπείται από την ινσουλίνη και ελέγχει την κατανάλωση τροφής και την ενεργειακή ισορροπία και μια νευροτροπική μονάδα μέτρησης, επικεντρωμένη στον ινσουλινομιμητικό αυξητικό παράγοντα ΙΙ που ελέγχει τον σχηματισμό της μνήμης».

Μην ξεχνάς, πως ο ύπνος και το φαγητό είναι η «βενζίνη» του ανθρώπινου σώματος για αυτό πρέπει να τους δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Εξάλλου, ένας καλός ύπνος το βράδυ δεν σού δίνει μόνο την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου την επόμενη μέρα για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά σε βοηθά να χάσεις και βάρος.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr