Το πράσο έχει κερδίσει «επάξια» μια θέση στις μαγειρικές μας δημιουργίες και κυρίως στις πίτες μας, καθώς έχει γλυκιά και ήπια γεύση προσδίδοντας έτσι νοστιμιά στο φαγητό. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα λαχανικό με νόστιμη γεύση, αλλά έχει και πλούσια διατροφική αξία.

Το πράσο έχει συγγένεια με το κρεμμύδι και είναι ανθεκτικό φυτό με ζωηρή ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα ψηλό και λεπτό φυτό, με μακρύ κυλινδρικό στέλεχος που αποτελείται από επικαλυπτόμενα φύλλα. Αναπτύσσεται καλά σε δροσερό κλίμα, με συχνές βροχές. Η καταγωγή του είναι από τη Μέση Ανατολή και από τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και διαδόθηκε στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους.

Διατροφικά οφέλη
Το πράσο αποτελείται από νερό σε ποσοστό 90% και περιέχει σημαντικά φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Επιπλέον, τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως – καροτενοειδή, ξανθίνη και λουτεΐνη-. Περιέχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά το ανθρώπινο σώμα να έχει ένα γερό ανοσοποιητικό, ενώ καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Από την άλλη η βιταμίνη Α βοηθά στην καλή υγεία των ματιών και συμβάλλει στην υγεία της επιδερμίδα μας. Ακόμη, η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη και καλή λειτουργία του αίματος, ενώ τα οφέλη της βιταμίνης Ε πηγάζουν κυρίως από τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, καθώς προλαμβάνει την καταστροφή των κυττάρων, άρα και τη γήρανση.

Η κατανάλωση των πράσων έχει σχετιστεί και με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, κυρίως του παχέος εντέρου και του προστάτη, περιέχει μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικής προέλευσης σίδηρο. Τέλος, τα πράσα έχουν λίγες θερμίδες (100 γρ. φρέσκα κοτσάνια περιέχουν 61 θερμίδες), το οποίο σημαίνει πως και σε περιόδους δίαιτας είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Για να έχεις όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό σου, σού δίνουμε 3 συνταγές με πράσο για να μαγειρέψεις σωστά και νόστιμα αυτό το πολύτιμο λαχανικό για την υγεία.

Ζεστή πρασοσαλάτα με ρεβίθια και κόκκινες πιπεριές

Πρασοπατατόσουπα με μοσχοκάρυδο
Μακεδονίτικη πρασόπιτα