Ο Κωνσταντίνος Ξένος αναλύει, επεξηγεί και αποκαλύπτει αλήθειες σχετικές με την καθημερινή και την εξειδικευμένη διατροφή.

1. Μη βιάζεστε να χάσετε βάρος
Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους χάνεται όχι μόνο λιπώδης ιστός αλλά και μυϊκός. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να εξασφαλίσουμε τη λιγότερη δυνατή απώλεια μυϊκού ιστού, κάτι που σε γενικές γραμμές μπορεί να επιτευχθεί με την αποφυγή της εφαρμογής αυστηρών υποθερμιδικών προγραμμάτων σίτισης (κάτω από 1.200 θερμίδες), που οδηγούν σε γρήγορες απώλειες.

2. Αυξήστε τη σωματική δραστηριότητά σας
Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση του μυϊκού ιστού και αυτός είναι ο κύριος λόγος που προτείνεται κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αδυνατίσματος. Μελέτες υποδεικνύουν πως αν ένας άντρας με δείκτη μάζας σώματος 30 χάσει 10 κιλά σε 3 μήνες μόνο με δίαιτα απίσχνανσης, ένα ποσοστό 29% της απώλειας θα αντιπροσωπεύει μυϊκή μάζα σε αντίθεση με ένα ποσοστό 17% όταν το ίδιο ποσό βάρους χαθεί με συνδυασμό δίαιτας και άσκησης.

3. Μην αναμένετε τη μαγική λύση
Μέχρι σήμερα, παρ’ όλη την αλματώδη ανάπτυξη στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας, μεμονωμένη λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν έχει και ούτε πρόκειται να δοθεί. Ακόμα και η πολλά υποσχόμενη θεωρία της λεπτίνης, που απασχόλησε και απασχολεί δεκάδες κορυφαίους ερευνητές, προσέκρουσε στο άβατο τείχος της «λεπτινοαντοχής» που παρουσιάζουν τα παχύσαρκα άτομα, μετατοπίζοντας τις προσδοκίες των επιστημόνων και στρέφοντάς τους στην έρευνα για ανεύρεση άλλων ουσιών που εμπλέκονται στη διαδικασία του ανθρώπινου μεταβολισμού. Ας δώσουμε λοιπόν έμφαση στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, τόσο οι επιστήμονες διαιτολόγοι όσο και η πολιτεία μέσω εγκεκριμένων φορέων, και ας σταματήσουμε να ψάχνουμε για μαγικές λύσεις όταν το πρόβλημα έχει ήδη εδραιωθεί, «λύσεις» που συχνά διαιωνίζουν το πρόβλημα της παχυσαρκίας.

4. Προσέξτε το αλκοόλ
Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (1γρ. αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες σε αντίθεση με ίση ποσότητα υδατάνθρακα ή πρωτεΐνης που αποδίδει 4 θερμίδες), δεν προάγει τον κορεσμό (απεναντίας ανοίγει την όρεξη), ενώ όταν καταναλώνεται υπέρμετρα είναι επιβαρυντικό για την ανθρώπινη υγεία. Περιορίστε λοιπόν την κατανάλωση του αλκοόλ, σε μία μερίδα το πολύ καθημερινά εφόσον προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Ως ένα ποτό καθορίζεται ένα κουτάκι μπίρα ή ένα γεμάτο ποτηράκι κρασί (περίπου145ml) ή περίπου 45ml ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (ρούμι, βότκα, τεκίλα, κ.λπ.). Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 15γρ. αλκοόλ περίπου.

5. Προσοχή στην υπερκατανάλωση άπαχων προϊόντων
Άπαχο τρόφιμο δεν σημαίνει τρόφιμο χωρίς θερμιδική απόδοση. Πολλά άπαχα προϊόντα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων προκειμένου να κερδίσουν τη χαμένη γεύση τους. Αυτό τους προσδίδει άμεσα θερμιδικό περιεχόμενο που όμως συχνά είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το αν το προϊόν περιείχε λίπος. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν είναι να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αναφέρουν,  συχνά λεπτομερέστατα, την περιεκτικότητά τους σε θερμιδογόνα συστατικά αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

6. Μην πιστεύετε σε «θαυματουργά» και λιποδιαλυτικά χάπια
Η αγορά βρίθει από συμπληρώματα διατροφής για άμεσο αδυνάτισμα. Στην παρέλαση αυτή πρωτοστατούν ουσίες που δεν κατέχουν καμία λιποδιαλυτική ή αδυνατιστική δράση. Για παράδειγμα η καρνιτίνη, που ανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού και δεν ανήκει στα αμινοξέα, όπως λανθασμένα ισχυρίζονται κάποιοι. Η ουσία αυτή, που συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας από λιπαρά οξέα, έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν στην υγεία της καρδιάς. Έγκριτες όμως μελέτες που να ανάγουν την καρνιτίνη σε δραστική ουσία για το αδυνάτισμα δεν υπάρχουν. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τη λεκιθίνη. Παρόλο που είναι μια ουσία με θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό προφίλ μας, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η οποιαδήποτε συνεισφορά της στην απώλεια λίπους.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr