Τα θαλασσινά είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του σαρακοστιανού τραπεζιού, αλλά αξίζουν μία θέση στο τραπέζι μας όλο το χρόνο, όχι μόνο επειδή είναι πεντανόστιμα αλλά και επειδή κάνουν καλό στην υγεία.

«Τα ιχθυηρά μπορούν να καταταγούν στις υπερτροφές που καταναλώνει ο Έλληνας σε κάθε ευκαιρία που του προσφέρεται», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Νεοφύτου, που μίλησε σε εκδήλωση της Έκθεσης Τροφίμων (Detrop) στην Θεσσαλονίκη που διοργάνωσε το Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα ιχθυηρά, στα οποία ανήκουν ψάρια, οστρακοειδή, καρκινοειδή, δεκάποδα είναι τροφές που προσφέρουν μόνο οφέλη στον οργανισμό και προάγουν την ομαλή λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.

Τα θαλασσινά περιέχουν βιταμίνες, τα πολύτιμα ω3, είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν ή δρουν προληπτικά στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών και βοηθούν στη σύλληψη. «Τα ιχθυηρά ανήκουν στις υπερτροφές γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών (18-25%) και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ω3, βιταμινών (Α, Β, Ε, D και Κ), καθώς και ανόργανων αλάτων όπως ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σίδηρο σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ιώδιο», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ