Με έντονο πράσινο χρώμα, ελαφρώς πικρή γεύση και φρουτώδες άρωμα το αγουρέλαιο δίνει γεύση στις χειμωνιάτικες συνταγές, αλλά επειδή διαρκεί 2-3 μήνες σπεύδουμε να το δοκιμάσουμε. Ας το γνωρίσουμε μέσα από 4 ερωτήσεις.

Τι είναι το αγουρέλαιο;
Πρόκειται για το πρώτο λάδι της χρονιάς, καθώς παράγεται από τον πρώτο άγουρο καρπό της σοδειάς ή αλλιώς τις άγουρες πράσινες ελιές (γι αυτό και αγουρ-έλαιο), που συλλέγονται τον Οκτώβριο και δεν έχουν χτυπηθεί για να πέσουν από το δέντρο. Ξεχωρίζει για το ζωηρό πράσινο χρώμα του, την αψιά ελαφρώς πικρή γεύση του και το πλούσιο, φρουτώδες άρωμα.

Γιατί είναι τόσο ξεχωριστό;
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του αγουρέλαιου που το κάνουν να ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων ελαιολάδων. Το πρώτο είναι η σπανιότητα του. Ειδικότερα, το αγουρέλαιο θεωρείται “αγουρέλαιο” για διάστημα έως περίπου 3 μήνες από την εμφιάλωσή του. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος συνεχίζει μεν να είναι ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο, απλά δεν θεωρείται πια αγουρέλαιο.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ποιότητά του. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα -συνήθως έως 0,5%- και περιέχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιόλαδα, ενώ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, προβιταμίνες, μέταλλα και πολυφαινόλες.

shutterstock_138712049

Τι μας προσφέρει;
Πέρα από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα του ο πολύτιμος αυτός χυμός της ελιάς είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος για τον οργανισμό μας. Οι βιταμίνες, οι προβιταμίνες, τα μέταλλα και οι πολυφαινόλες που περιέχει, προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες που είναι παράγοντες πρώιμης γήρανσης. Επίσης, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πώς το γευόμαστε;
Μιας και το αγουρέλαιο έχει μοναδική γεύση προτιμάμε να το δοκιμάζουμε ωμό σε σαλάτες, ή να το βάζουμε σε μικρά μπολάκια και να το σερβίρουμε με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και κριτσίνια. Στα φαγητά αξίζει επίσης να το προσθέτουμε ωμό στο τέλος, για να αναδεικνύονται όλα τα αρώματα του. Μπαίνει επίσης με επιτυχία σε λαδερά, ψητά και βραστά λαχανικά, όσπρια, καθώς και ψάρι.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr