Το φαγητό μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση στο πι και φι και αυτό δεν είναι κάτι που λένε μόνο όσοι το αγαπούν, αλλά πλέον φέρει και τη σφραγίδα επιστημονικών ερευνών.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, η κατανάλωση μόλις μία έξτρα μερίδας φρούτων και λαχανικών καθημερινά, μπορεί να έχει πολύ θετική αντίδραση στην ψυχική ευεξία των ανθρώπων. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το φαγητό δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, κατέγραψαν τις συνήθειες συμμετεχόντων, ελέγχοντας παράλληλα και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχική τους ευεξία, όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση, οι συνθήκες απασχόλησης, ο τρόπος ζωής και η υγεία. Επίσης, παρακολούθησαν και τα άλλα τρόφιμα που κατανάλωναν, όπως το ψωμί ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, που έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν την καλύτερη διάθεση με την πάροδο του χρόνου.

Και μπορεί να σημειώνουν ότι η έρευνα τους θα συνεχιστεί για να αποδειχθεί η σχέση αιτίου – αποτελέσματος, ωστόσο δηλώνουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έχουν στα χέρια τους είναι ξεκάθαρα: όσοι τρώνε άφθονα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλότερο επίπεδο ψυχικής ευεξίας και ικανοποίησης από εκείνους που τα τρώνε σε μικρότερη ποσότητα και συχνότητα.

Τα ευρήματα της παραπάνω επιστημονικής μελέτης, έρχεται να υποστηρίξει μία ακόμη νέα έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 46.000 άτομα και βρήκαν ότι η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και λαχανικά είναι ωφέλιμη για την ψυχική υγεία.

Μπορεί οι τροφές να μην μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρμακα για τις ψυχικές ασθένειες, ωστόσο οι ερευνητές και από τα δύο πανεπιστήμια τονίζουν ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή μας, προς το καλύτερο, μπορούν να έχουν οφέλη στην ψυχική υγεία. Ακολουθώντας τον απλό κανόνα των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, που συστήνει κάθε ισορροπημένο διαιτολόγιο, μπορεί να κάνει πολύ καλό και στο σώμα αλλά και στη διάθεση.