Ανάμεσα σε τόσες δίαιτες που κυκλοφορούν είναι συχνά δύσκολο να διαλέξεις ποια είναι η καλύτερη ή μάλλον ποια αξίζει να δοκιμάσεις. Ο παθολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Happy Gut», Vincent M. Pedre αποφάσισε, λοιπόν, να τις αξιολογήσει και εμείς σάς παραθέτουμε την κατάταξή τους.

1. Διαλειμματική νηστεία
Η διατροφή αυτή βασίζεται στην ηθελημένη αποφυγή τροφής για συνεχόμενες ώρες την ήμερα και στην κατανάλωση τροφών μέσα σε οριοθετημένο χρονικό πλαίσιο. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά όσους παλεύουν με το βάρος τους χρόνια και δεν έχουν καταφέρει να χάσουν κιλά, επιφέροντας απώλεια σωματικού λίπους. Βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της λαιμαργίας και της ακατάσχετης κατανάλωσης φαγητού μέσα στην μέρα, μαθαίνοντας στο σώμα μας να αναγνωρίζει πότε πεινάει πραγματικά. Ενισχύει ακόμα τον μεταβολισμό και προλαμβάνει ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας και εκφυλιστικά νοσήματα όπως Alzheimer, τον διαβητη τύπου 2, την παχυσαρκία.

2. Κετογονική δίαιτα (σε συνδυασμό με διαλειμματική νηστεία)
Πρόκειται για μια διατροφή, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (μόλις 5%)  και πρωτεΐνη, κάτι το οποίο οδηγεί το σώμα στη μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Έτσι ο οργανισμός καίει λίπος αντί για υδατάνθρακες για ενέργεια. Η διατροφή αυτή στηρίζεται στην κατανάλωση κυρίως γευμάτων και λιγότερο ενδιάμεσων σνακ. Το καθημερινό διαιτολόγιο εκείνου που θα επιλέξει να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως μη αμυλούχα λαχανικά, όπως ντομάτες, παντζάρι και μανιτάρια, ψάρια πλούσια σε λιπαρά, όπως ο σολομός, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, αβοκάντο, καρύδια και σπόρους.

3. Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (bonus αν γίνεται σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή)
Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων είναι σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πιο αποτελεσματική για μονιμότερη απώλεια βάρους. Το μυστικό της; Η μικρότερη κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται σε βάθος χρόνου. «Κάποιοι πελάτες μου καταναλώνουν 100γρ. Υδατανθράκων την ημέρα και χάνουν βάρος, ενώ άλλοι 20-30», λέει ο γιατρός.

4. Paleo
Η φιλοσοφία της στηρίζεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων των σπηλαίων. Συγκεκριμένα, μπορείς να τρως αποκλειστικά ό,τι θα έτρωγε και ένας άνθρωπος της παλαιολιθικής εποχής, αποκλείοντας οτιδήποτε προστέθηκε στη συνέχεια στη διατροφή μας και, φυσικά, κάθε επεξεργασμένη τροφή. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της άλλωστε, πολλά από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί άνθρωποι ξεκίνησαν όταν μπήκε στη ζωή μας η γεωργία, δίνοντας δεκάδες διατροφικές επιλογές, στις οποίες ο ανθρώπινος μεταβολισμός δεν μπορούσε να προσαρμοστεί. Η paleo διατροφή περιλαμβάνει λοιπόν κρέας, ψάρι, αβγά, φρούτα και λαχανικά, υγιεινά λαχανικά, καρπούς και σπόρους, αλλά καθόλου δημητριακά, όσπρια, γαλακτοκομικά, αλκοόλ, αλάτι και επεξεργασμένα τρόφιμα.

5. Μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή διατροφή στηρίζεται στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, ψαριού, άσπρου κρέατος, κρασιού και σπανίως κόκκινου κρέατος. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, όσοι ακολουθούν το μεσογειακό μοντέλο διατροφής μειώνουν αισθητά τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου. Επιπλέον, μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε “καλά λιπαρά”, όπως η μεσογειακή είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο αδυνάτισμα απ’ ό,τι κάποια που περιορίζει τις θερμίδες και τα λιπαρά.

6. Vegan/Vegetarian
Oι vegetarians αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας ή τα ψάρια, αλλά συνήθως καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και κάποιοι ακόμη και αυγά. Από την άλλη πλευρά, οι vegans δεν τρώνε κανένα ζωικό προϊόν, όπως γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά ούτε και προϊόντα που προέρχονται από την εργασία των ζώων, όπως το μέλι.

Συμπέρασμα:
«Βρήκα ότι η κετογονική δίαιτα σε συδυασμό με νηστεία (16-18 ώρες τη μέρα) είναι αυτή που βοηθά περισσότερο με την απώλεια λίπους», λέει ο διαιτολόγος. «Αυτό που έχει περισσότερη σημασία όμως είναι να βρεις το πλάνο που ταιριάζει σε εσένα και εκείνο που μπορείς να ακολουθήσεις μακροπρόθεσμα», προσθέτει. «Εάν μετράς τις μέρες μέχρι να τελειώσει, τότε αυτή δεν είναι η σωστή δίαιτα για εσένα», εξηγεί.