Για πίτουρο βρόμης και σιταριού ξέραμε, με το πρώτο να θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής όσων ακολουθούν την περίφημη δίαιτα Dukan. Καιρός λοιπόν να γνωρίσουμε και να βάλουμε στη ζωή μας και το πίτουρο ρυζιού, που θεωρείται εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.

Το πίτουρο ρυζιού προέρχεται από τον εξωτερικό φλοιό των κόκκων ρυζιού, που συχνά αφαιρείται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και συνήθως καταλήγει να γίνει ζωοτροφή. Ωστόσο, μία νέα αμερικανική έρευνα υποστηρίζει ότι πρόκειται για εξαιρετικά θρεπτική τροφή.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο διαπίστωσαν ότι το πίτουρο ρυζιού έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη (Β1), νιασίνη (Β3) και Β6, οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, στην καρδιαγγειακή υγεία και στην αποφυγή της κατάθλιψης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία μερίδα πίτουρο ρυζιού (ή 28γρ) αρκεί για να καλύψει τις μισές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε αυτές τις βιταμίνες.

pitouro-piziou

Παραδοσιακά, το πίτουρο ρυζιού θεωρείται ευτελής πηγή ινών και εκτός από τις ζωοτροφές χρησιμοποιείται μόνο στην παραγωγή ρυζέλαιου. Όμως η υψηλή του διατροφική αξία, αξίζει μεγαλύτερη προσοχή και όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, περιέχει μόρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για φαρμακευτικούς λόγους. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα, οι ενώσεις που βρίσκονται στο πίτουρο ρυζιού έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντι-υπερτασικές ιδιότητες.

Στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και online μπορείτε να βρείτε πίτουρο ρυζιού, το οποίο προσθέτετε στο γάλα σας για πρωινό -όπως γίνεται και με το πίτουρο βρόμης-, καθώς και σε smoothies και σε μίγμα για ψωμί και κέικ.

Δείτε επίσης:
Τροφές που ανακουφίζουν το έντερο

Τα είδη των δημητριακών και πώς να τα χρησιμοποιείς

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr