Μπορεί να την επιλέγουμε για να δώσουμε γλύκα σε ροφήματα και επιδόρπια, όμως όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στη ζάχαρη, ισχύει ο κανόνας «μέτρον άριστον». Τα αποτελέσματα μάλιστα πρόσφατης έρευνας κάνουν μια επικίνδυνη σύγκριση…

Είναι η πιο εύκολη ίσως λύση για να γλυκάνουμε τη μέρα μας, όμως επειδή είναι επίσης πολύ εύκολο να ξεπεράσουμε τα όρια, καλό είναι να έχουμε κατά νου τις πιο πρόσφατες έρευνες των ειδικών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία που τη συγκρίνουν ακόμα και με την κοκαΐνη. Σύμφωνα με αυτές τις έρευνες λοιπόν, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει το επίπεδο ντοπαμίνης στον οργανισμό, όπως ακριβώς η κοκαΐνη. Σύμφωνα με την -ακραία ομολογουμένως- εκτίμησή των ειδικών, η αντιμετώπιση των εθισμένων στη ζάχαρη πρέπει να είναι όμοια με αυτή των εθισμένων σε εξαρτησιογόνες ουσίες.

zaxari-1

Όπως επισημαίνει ο Independent, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μακροχρόνια κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στη μείωση του επιπέδου ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να ζητά μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης για να ικανοποιήσει την ανάγκη του και να αυξηθεί το ποσοστό ντοπαμίνης, ώστε να αποφύγει την ήπια κατάθλιψη. Η βρετανική εφημερίδα επίσης σημείωσε ότι οι ειδικοί σε μία ακόμα μελέτη διαπίστωσαν πως η χρόνια έκθεση σε σακχαρόζη μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές και να αλλάξει τη συμπεριφορά του ατόμου.

zaxari

Η καθηγήτρια Σελένα Μπάρτλετ ωστόσο, που εργάζεται ως νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Υγείας και Βιοϊατρικής Καινοτομίας, εξηγεί πως η έρευνα υποδεικνύει πως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του εθισμού στη νικοτίνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του εθισμού στη ζάχαρη. Η καθηγήτρια επισήμανε επίσης τη συμβολή της υπερβολικής κατανάλωσης στην αύξηση του σωματικού βάρους τονίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα νευρολογικής και ψυχιατρικής υφής. «Έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά ντοπαμίνης που ελέγχουν το αίσθημα επιβράβευσης και ικανοποίησης στον εγκέφαλο, κατά κάποιο τρόπο είναι παρόμοια με τη χρήση ναρκωτικών εκ των οποίων ο καπνός, η κοκαΐνη και η μορφίνη», καταλήγει.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr