Μπορεί να πιστεύαμε ότι η λαιμαργία οφείλεται για τα τσιμπολογήματα μας, αλλά τελικά ίσως το πρόβλημα να έχει να κάνει με την ποιότητα του ύπνου. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται νέα γερμανική έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», η στέρηση ύπνου κάνει τα γλυκά, τα σνακ και άλλα όχι τόσο υγιεινά φαγητά να φαίνονται ακόμη πιο δελεαστικά από ό,τι συνήθως. Μάλιστα, ακόμη και μια νύχτα αϋπνίας είναι αρκετή για να αυξήσει την επιθυμία για τέτοιες τροφές, καθώς ο εγκέφαλος νιώθει προκαταβολικά ακόμη μεγαλύτερη ηδονή!

Οι ερευνητές, επικεφαλής τον καθηγητή βιολογικής ψυχολογίας Γιαν Πέτερς πραγματοποίησαν πειράματα με 32 υγιείς εθελοντές κανονικού βάρους, ηλικίας 19 έως 33 ετών, οι οποίοι, αφού έφαγαν όλοι το ίδιο φαγητό το βράδυ, μετά μερικοί έμειναν άυπνοι για μια νύχτα, ενώ οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν κανονικά.

Το επόμενο πρωί οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος και ο εγκέφαλός τους μελετήθηκε με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) και κλήθηκαν να διαλέξουν πρωινό. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι όσοι είχαν περάσει μια άυπνη νύχτα, ήταν πιο πρόθυμοι να φάνε περισσότερο και πιο ανθυγιεινά. Αυτό συνέβη παρόλο που η όρεξή τους ήταν ίδια με εκείνων που είχαν κοιμηθεί κανονικά το προηγούμενο βράδυ.

Ειδικότερα, μετά τη νύχτα χαμένου ύπνου οι εξετάσεις του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα στο κύκλωμα μεταξύ αμυγδαλής και υποθαλάμου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η στέρηση ύπνου, ακόμη κι αν δεν ανοίγει την όρεξη, καθιστά πιο επιθυμητό το φαγητό. Επιπλέον, οι ερευνητές εκτιμούν ότι τελικά η σύνδεση της αϋπνίας με την τάση για παχυσαρκία οφείλεται περισσότερο σε ηδονικούς (εγκεφαλικούς) παρά σε ορμονικούς παράγοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ