Αν ήξερες ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το cheeseburger και οι τηγανητές πατάτες που ετοιμάζεσαι να φας σε ένα fast food εστιατόριο, τότε θα τα άφηνες χωρίς δεύτερη σκέψη! Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έψαξαν πώς η επισήμανση των θερμίδων στα μενού των εστιατορίων στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει την καταναλωτική συμπεριφορά. Μάλιστα, επέλεξαν τη συγκεκριμένη περιοχή καθώς σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εκεί εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα.

Για τις ανάγκες της έρευνα τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη στοιχεία πωλήσεων από 104 εστιατόρια fast food, για 2 χρόνια πριν την αναγραφή των θερμίδων στα μενού όσο και για ένα χρόνο αφού αυτή εφαρμόστηκε. Σημειώνεται ότι από τον Μάιο του 2018 ισχύει ομοσπονδιακός νόμος στις ΗΠΑ που υποχρεώνει τα καταστήματα που λειτουργούν ως αλυσίδες εστιατορίων, καφετέριες και κινηματογράφους να αναγράφουν τις θερμίδες στα μενού τους.

Αξιολογώντας λοιπόν, 50 εκατομμύρια συναλλαγές από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2018, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επισήμανση των θερμίδων συνδέεται με την άμεση μείωση 60 θερμίδων ανά συναλλαγή. Με άλλα λόγια, όταν οι πελάτες μπορούσαν να δουν πόσες θερμίδες είχε το γεύμα τους, αυτομάτως έκαναν λιγότερο επιβαρυμένες θερμιδικά επιλογές.

Βέβαια, την ίδια στιγμή οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μείωση των θερμίδων ανά συναλλαγή ακολουθήθηκε από μια εβδομαδιαία αύξηση 0,71 θερμίδων ανά συναλλαγή κατά το επόμενο έτος. Συνεπώς, μέχρι το τέλος της μελέτης, η μείωση των 60 θερμίδων που είχε παρατηρηθεί αρχικά μειώθηκε σε -23 θερμίδες ανά συναλλαγή συνολικά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, μείωση των θερμίδων υπήρξε και αυτό επισήμαναν και ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε απάντηση των αποτελεσμάτων της παραπάνω έρευνας. Ειδικότερα, σημείωσαν ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να μη μοιάζει μεγάλη, ωστόσο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Αν και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορεί να είναι απογοητευτικά για κάποιους, μικρές αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε επίπεδο πληθυσμού», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr