Σημαντικότατος φαίνεται ότι είναι ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην αναστολή επιδείνωσης της χρόνιας νεφρικής νόσου, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Μποντ της Αυστραλίας, επιχείρησαν να μελετήσουν τη σχέση της διατροφής με τη χρόνια νεφρική νόσο, αναλύοντας σχετικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν τον φετινό Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ανέλυσαν δεδομένα από 18 έρευνες με σύνολο 630.108 συμμετέχοντες, οι οποίοι παρακολουθούνταν για 10,4 χρόνια. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την ανάλυση των ήδη δημοσιευμένων μελετών, η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου.

Επιπλέον, έχει φανεί ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες αναστέλλουν την πρόοδο και την επιδείνωση της χρόνιας νεφρικής νόσου, ωστόσο δεν ήταν μέχρι σήμερα ξεκάθαρο αν τέτοιες αλλαγές δύνανται να αποτρέψουν την εμφάνιση της.

Σημειώνεται ότι ως υγιεινή διατροφή ορίζεται αυτή που περιελάμβανε την κατανάλωση κυρίως φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, ξηρών καρπών, ψαριού, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και λιγότερο κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, αλατιού και ροφημάτων με γλυκαντικά.

Η τήρηση υγιεινής διατροφής συνδέθηκε με 30% μικρότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου και 23% μειωμένο κίνδυνο λευκωματουρίας, η οποία συνιστά έναν πρώιμο δείκτη των προβλημάτων των νεφρών. «Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τα οφέλη της τήρησης μια ισορροπημένης διατροφής, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, ιδιαίτερα για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές ασθένειες, η γνωστική έκπτωση, διάφορες μορφές καρκίνου, αλλά και τη θνησιμότητα εν γένει ανεξαρτήτως αιτίου», δηλώνουν οι επιστήμονες.

Τα νέα ευρήματα μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για την δημιουργία νέων προγραμμάτων πρόληψης, ενώ οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, με επαρκή διαστήματα παρακολούθησης, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στις διατροφικές συνήθειες και τη χρόνια νεφρική νόσο. Επισημαίνουν δε, ότι στις μελλοντικές έρευνες, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
7 τροφές που επηρεάζουν αρνητικά το έντερο

Η κατανάλωση περισσότερου ελαιόλαδου μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Αποτοξίνωσε το συκώτι σου τρώγοντας!