Τα κάσιους είναι από τους πιο δημοφιλείς ξηρούς καρπούς και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ από μόνα τους ενώ χρησιμοποιούνται συνήθως και σε μίγματα ξηρών καρπών. Μάλιστα, μπορούν επίσης να γίνουν βούτυρο, γάλα και άλλα προϊόντα. Ας δούμε, όμως τι πραγματικά, όμως μας προσφέρουν τα κάσιους στον οργανισμό μας.

Λίγη ιστορία
Ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα από τους Πορτογάλους στη Βραζιλία και από εκεί ταξίδεψαν σχεδόν παντού. Σήμερα εντοπίζονται στη Μοζαμβίκη, την Τανζανία, την Κένυα, την Ινδία και τη Βραζιλία. Στην Ελλάδα εισάγονται από την Ινδία και το Βιετνάμ και είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Το περίεργο με τα κάσιους είναι πως θεωρητικά είναι σπόροι και όχι καρποί, οι οποίοι μάλιστα μεγαλώνουν μέσα σε ένα «κέλυφος» με τον ίδιο τρόπο που μεγαλώνουν και τα φρούτα. Επίσης, τα κάσιους δεν είναι ποτέ ωμά. Στην πραγματικότητα έχουν μαγειρευτεί ελαφρά στον ατμό για να εξουδετερωθεί η δηλητηριώδης ουσία urushiol που περιέχουν. Κάθε παρτίδα με κάσιους συνοδεύεται από ένα έγγραφο που πιστοποιεί ότι έχουν περάσει από ατμό. Τα βρίσκουμε επίσης καβουρδισμένα στο φούρνο ή τηγανισμένα με μπόλικο αλάτι.

Διατροφικός θησαυρός
Τα κάσιους περιέχουν φυτικές ίνες, που είναι γνωστό πως βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιδιαίτερα θειαμίνη και βιταμίνη Β6, οι οποίες συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, καθώς και βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Μια μικρή χούφτα κάσιους μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεια όπως φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο και ψευδάργυρο, ενώ τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχουν τα κάσιους προστατεύουν τον οργανισμό από τις αρνητικές επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Τέλος, αν και είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά, το 66% αυτών είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, τα οποία είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

Τα κάσιους αποτελούν επίσης μια μεγάλη πηγή χαλκού και αντιοξειδωτικών που είναι και τα δύο ωφέλιμα για το δέρμα. Επίσης, επειδή τα κάσιους είναι επίσης μια μεγάλη πηγή ψευδαργύρου βοηθούν στην ανάπτυξη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τέλος, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, καθώς περιέχουν λίπη, αλλά αυτά τα λίπη είναι υγιή και το μαγνήσιο που βρίσκεται στα κάσιους είναι σημαντικό για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του λίπους και των υδατανθράκων στο σώμα.  Σου έχουμε ακόμη τη συνταγή για να φτιάξεις γάλα και γιαούρτι από κάσιους στο σπίτι, εδώ.Βρες και άλλες συνταγές για να απολαύσεις τα κάσιους από κάτω:

#olivetips: Φτιάχνουμε πεντανόστιμο και θρεπτικό βούτυρο κάσιους

Σοκολατένιες μπουκιές με ρόδι και κάσιους

Πικάντικα αβγά με κρούστα από κάσιους και τσάτνεϊ μάνγκο

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr