Οι celebrities του Hollywood ξεκίνησαν να το εκθειάζουν πριν μερικά χρόνια και έτσι το λάδι καρύδας έγινε ευρέως γνωστό με κάθε σούπερ μάρκετ να το φιλοξενεί πλέον στα ράφια του και εσένα να το βάζεις παντού, από το τηγάνι που μαγειρεύεις μέχρι τα μαλλιά σου. Κι όμως μία καθηγήτρια του Χάρβαρντ δεν πίστεψε ποτέ σε αυτό και μάλιστα έχει πολύ ισχυρή άποψη πάνω στο θέμα.

Το 50λεπτο βίντεο από τη διάλεξη για τα ναι και τα όχι της διατροφής, που δίδασκε η Karin Michels -αν και είναι στα γερμανικά- έχει γίνει πλέον viral συγκεντρώνοντας κοντά 1 εκατομμύριο προβολές σε μόλις 10 μέρες. Ο κύριος λόγος; Μία φράση της: «Το λάδι καρύδας είναι σκέτο δηλητήριο». Σοκ προκλήθηκε μεταξύ beauty gurus και instagram influencers που η εικόνα του πολυαγαπημένου τους λαδιού αμαυρώθηκε! «Είναι ένα από τα χειρότερα φαγητά που μπορείς να φας», είπε η καθηγήτρια και διευθύντρια του Ινστιτούτου για την Πρόληψη και την Επιδημιολογία του Καρκίνου και η Μιράντα Κερ, που τόσο το λατρεύει, ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει (φανταζόμαστε!).

Γιατί όμως; Σύμφωνα με την Michels το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε λιπαρά, «καλά» ακόρεστα και «όχι τόσο καλά» κορεσμένα. Τονίζει ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα (υψηλότερη ακόμη και του βουτύρου) το κατατάσσει στις ανθυγιεινές τροφές, μια και αυτά μπορούν να βουλώσουν τις αρτηρίες. Η αλήθεια είναι ότι τα λόγια της έχουν μια γερή δόση αλήθειας. Σύμφωνα με την American Heart Association, όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε λιπαρά, τα επίπεδα της χοληστερίνης αυξάνονται, προκαλώντας έτσι και αύξηση της («κακής») LDL χοληστερόλης, ενδεχομένως οδηγώντας σε πρόκληση καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο χαρακτηρισμός βέβαια «σκέτο δηλητήριο», μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι είναι κάπως υπερβολικός. Εξάλλου σύμφωνα με τον διαιτολόγο Robert Glatter, το λάδι καρύδας μπορεί να είναι και εξαιρετικά ευεργετικό για την υγεία, καθώς μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης. Επιπλέον, τα φυτικά λάδια εκτός από λιπαρά περιέχουν και πληθώρα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών. Συμβουλεύει λοιπόν να καταναλώνουμε το εν λόγω λάδι με μέτρο, ενώ μάς συμβουλεύει να εντάξουμε και το ελαιόλαδο στη διατροφή μας, καθώς είναι πιο πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά και συνεπώς πιο υγιεινό.

Ξέρεις ποιος είχε παρόμοια άποψη με την καθηγήτρια του Χάρβαρντ; Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Μάθε ΕΔΩ περισσότερα.