Πάσχεις από αρρυθμία; Η λύση ίσως να είναι πολύ πιο νόστιμη και λαχταριστή απ’ ό, τι φαντάζεσαι! Τι θα έλεγες να τρως σοκολάτα κάθε μέρα; Οι νέες έρευνες, φαίνεται να δίνουν το πράσινο φως…

Η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει εδώ και χρόνια αποδειχθεί πως έχει καρδιαγγειακά οφέλη. Νέες μελέτες δείχνουν ωστόσο ότι αυτό ισχύει και για τις αρρυθμίες, μία πάθηση που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας, άνοιας και πρόωρου θανάτου και η οποία μαστίζει πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

sokolata1

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όσο περισσότερη σοκολάτα τρώει κανείς, τόσο μειώνεται η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων των 30 γραμμαρίων την εβδομάδα, ο κίνδυνος μειώνεται κατά μέσο όρο 20%, για μία μερίδα την εβδομάδα 17%, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα 10%.

sokolata

Ακόμα καλύτερα τα νέα για εμάς τις γυναίκες, καθώς μπορούμε να απολαμβάνουμε τα μεγαλύτερα οφέλη της γλυκιάς αυτής λιχουδιάς. Η κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα, μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά 21%, ενώ το ίδιο περίπου ποσοστό ισχύει για τους άνδρες αλλά για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως. Οι ερευνητές ωστόσο τόνισαν ότι καλό είναι να απολαμβάνουμε τη σοκολάτα με μέτρο και να μην υπερβάλλουμε, καθώς παρά τις θεραπευτικές της ιδιότητες, δεν παύει να περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές.