Σίγουρα έχετε προσέξει ότι τα ζευγάρια που μένουν μαζί για πολύ καιρό, από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, από τον τρόπο που κινούνται ή εκφράζονται μέχρι το στυλ ρούχων που επιλέγουν. Το ίδιο από ότι φαίνεται ισχύει και με τις διατροφικές τους συνήθειες όμως.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Appetite, τα ζευγάρια ενδέχεται να αναπτύσσουν παρόμοια γούστα όσων αφορά στη γεύση, όσο περισσότερο μένουν μαζί.

Γερμανοί και Πολωνοί ερευνητές που λέτε, εξέτασαν 100 ζευγάρια που ήταν μαζί από 3 μήνες έως 45 χρόνια, τσεκάροντας τις γευστικές προτιμήσεις τους, καθώς και τις προτιμήσεις τους ως προς τα αρώματα, ζητώντας τους να μυρίσουν και να βαθμολογήσουν διάφορα αρώματα, όπως τριαντάφυλλο, ευκάλυπτο, καπνιστό κρέας και δέρμα. Οι ερευνητές τους έβαλαν στη συνέχεια μια σειρά γεύσεων στις γλώσσες τους: γλυκό, αλμυρό, ξινό, umami και πικρό.

zeugari1

Όπως φάνηκε, όσο περισσότερο ήταν ένα ζευγάρι μαζί -ανεξάρτητα από το αν ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι ή όχι-, τόσο πιο πιθανό ήταν να μοιράζονται τις ίδιες προτιμήσεις στις οσμές και τις γεύσεις.

Οι ερευνητές βέβαια, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα γιατί τα ζευγάρια τείνουν να έχουν τα ίδια διατροφικά γούστα όσο περισσότερο είναι μαζί, αν και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ζευγάρια που μοιράζονται το ίδιο σπίτι ή πολλά γεύματα, είναι πιο πιθανό να τρώνε παρόμοια φαγητά. “Το κοινό περιβάλλον, οι κοινές συνήθειες και κατά συνέπεια η έκθεση σε παρόμοια οσφρητικά και γευστικά ερεθίσματα, μπορεί από κοινού να διαμορφώσουν παρόμοιες προτιμήσεις”, σημειώνουν.

Από την άλλη, η απάντηση μπορεί να είναι πιο απλή ή αλλιώς ότι επιλέγουμε εξ αρχής να είμαστε με άτομα που μας αρέσουν τα ίδια φαγητά. Χρειάζεται σίγουρα περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως γιατί τα διατροφικά γούστα των ανθρώπων συγκλίνουν μέσα στις σχέσεις, ειδικά με την πάροδο του χρόνου.

Δείτε επίσης:
Κουίζ: Ήξερες ότι οι επιλογές σου στο φαγητό επηρεάζουν τη σχέση σου;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr