Η πλειοψηφία των ασθενών κορωνοϊού κάνει λόγο για απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, αναφέρει Γερμανός ιολόγος.

Tα άγνωστα συμπτώματα του κορωνοϊού αποκαλύπτει κορυφαίος Γερμανός ιολόγος, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», o ιολόγος Χέντρικ Στρέεκ ανέλυσε τα συμπεράσματα της μελέτης των συναλδέλφων του που επισκέφθηκαν πάνω από 100 ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό.

«Με τους συναδέλφους μου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης επισκεφθήκαμε ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση, δηλαδή στο σπίτι τους, καθώς δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, κι έτσι ανακάλυψαμε νέα», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνταν για απώλεια όσφρησης και γεύσης επί αρκετές ημέρες και μάλιστα προτού εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου. «Σχεδόν όλοι οι ασθενείς τους οποίους επισκεφθήκαμε, κι αυτό σημαίνει για τα δύο τρίτα των ασθενών, μας περιέγραφαν ότι είχαν απώλεια όσφρησης και γεύσης που διήρκεσε αρκετές ημέρες», εξηγεί ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ. «Για παράδειγμα, μία μητέρα δεν μπορούσε να μυρίσει την λερωμένη πάνα του μωρού της, άλλοι δεν μπορούσαν να μυρίσουν το σαμπουάν τους ενώ υπήρξαν και αυτοί που έτρωγαν και δεν καταλάβαιναν τι έβαζαν στο στόμα τους», προσθέτει. «Επιπλέον, το 30% των ασθενών είχαν διάρροια, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που αναμέναμε», τονίζει ο Γερμανός ιολόγος.

«Μέχρι σήμερα, τα συμπτώματα που γνωρίζουμε για τον Covid-19 είναι πυρετός, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανίως διάρροια. Τώρα όμως με τη μελέτη μας διευρύνεται ο κατάλογος των συμπτωμάτων του ιού», τονίζει.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι οι ΩΡΛ στη Βρετανία ζητούν από όσους παρουσιάζουν ξαφνική ανοσμία να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν περιστατικά ασθενών θετικών στον κορωνοϊό από άλλες χώρες όπως στη Νότια Κορέα που δεν είχαν άλλα συμπτώματα εκτός της έλλειψης όσφρησης. Αντίστοιχα είναι και ευρήματα επιστημόνων στην Ιταλία: «Σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσηλευτεί έχουν την ίδια ιστορία», αναφέρει ο Δρ. Μάρκο Μέτρα, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο κεντρικό νοσοκομείο στην Μπρέσκια, όπου 700 από τους 1200 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς με κορωνοϊό. «Ρωτάμε για τις -τους συζύγους των ασθενών και αναφέρουν ότι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ανάμεσα στα οποία η απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αυτό μπορεί να ακούγεται ανώδυνο και οι συγκεκριμένοι να αισθάνονται υγιείς ωστόσο μπορεί να διασπείρουν τον ιό σε άτομα με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».

Μια γυναίκα στο Μπρούκλιν είπε στους «Times» ότι δεν της έγινε τεστ για κορωνοϊό κατά τη διάρκεια πρόσφατης ασθένειας αλλά στη συνέχεια αρρώστησε ο σύζυγός της και αποδείχτηκε ότι ήταν θετικός στο τεστ. Στα συμπτώματά της η κα Πλάτμιερ αναφέρει και την απώλεια όσφρησης.

Δείτε επίσης

Κορωνοϊός: Ξεπεράστε το στρες του εγκλεισμού βάζοντας σε τάξη την κουζίνα

Κορωνοϊός: Mπορεί το ξίδι ή το αλκοόλ να τον σκοτώσουν;

Κορωνοϊός: Υγιεινά smoothies και στην καραντίνα

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr