Κάνε στην άκρη αβοκάντο. Ένα νέο φρούτο, αναμένεται να ταράξει τα νερά του κόσμου των υπερτροφών. Και το όνομα αυτού: Λούκουμα.

Το δέντρο, στο οποίο γεννιέται ο καρπός, φύεται σε υψόμετρο από 1.000 έως 2.400 μέτρα κυρίως στις Άνδεις. Το Περού είναι σήμερα ο κύριος παραγωγός του φρούτου σε όλον τον κόσμο, αλλά καλλιεργείται ευρύτερα και στη Χιλή. Το λούκουμα τείνει, ακριβώς όπως το αβοκάντο, να χαλάει αρκετά γρήγορα μετά τη συγκομιδή γι’ αυτό και δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να ταξιδέψει στον κόσμο. Για καλή μας τύχη όμως, πλέον η μοναδική αυτή υπερτροφή κυκλοφορεί στην αγορά σε σκόνη, ώστε να μπορούμε όλοι να απολαμβάνουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Ο Χρυσός των Ίνκα, όπως συχνά αποκαλείται, έχει ιδιαίτερη, απαλή, γλυκιά γεύση, που θυμίζει σφένδαμο, ενώ η υφή του αρκετά κρεμώδης, όπως και του αβοκάντο. Η φυσική γλυκύτητα και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης το κάνουν άριστο εναλλακτικό γλυκαντικό που απελευθερώνει ενέργεια αργά χωρίς να προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το λούκουμα αποτελεί επίσης πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και ιχνοστοιχείων. Ακόμα, περιέχει βητα-καροτίνη, νιασίνη, σίδηρο και σημαντικά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.

Επίσης, θεωρείται ότι έχει αντικαταθλιπτικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϊ αξιολόγησε την αντιφλεγμονώδη δράση του για την επούλωση τραυμάτων και τη γήρανση του δέρματος. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το φρούτο μπορεί να βοηθήσει με την επούλωση των πληγών και την αναγέννηση των ιστών.