Η πανδημία του κορωνοϊού και ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι, κάνει όλο και περισσότερους να αισθάνονται άγχος, αποτέλεσμα του οποίου είναι να επηρεάζονται και οι διατροφικές συμπεριφορές. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, όταν δημιουργούνται αγχωτικές συνθήκες τέτοιου μεγέθους, συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά του ανθρώπου. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λεγόμενο «συναισθηματικό» φαγητό, όπου αυξάνεται η κατανάλωση τροφής σε μια συνειδητή ή ασυνείδητη προσπάθεια να κατασταλούν ή να μετριαστούν τα αρνητικά συναισθήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοιες συμπεριφορές έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο.

«Το “συναισθηματικό” φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής, σε βιολογική δυσφορία και σε αύξηση του σωματικού βάρους ενώ, δυστυχώς, οι αρχικοί στρεσογόνοι παράγοντες παραμένουν ανεξάρτητα από τη διατροφική συμπεριφορά. Συνεπώς, μέχρι να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τα πραγματικά συναισθήματα που πυροδοτούν την υπερκατανάλωση τροφής, η “συναισθηματική” πείνα θα παραμένει ανεξέλεγκτη, πράγμα που συχνά οδηγεί σε μακροπρόθεσμη βλάβη στη σωματική και συναισθηματική υγεία», σημειώνουν.

Επομένως, όσο μένουμε σπίτι οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να διαχωρίζουμε την πραγματική από τη «συναισθηματική» ανάγκη κατανάλωσης τροφής, αναφέρει η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων, δίνοντας τα παρακάτω στοιχεία για να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα δύο είδη πείνας.

Πραγματική πείνα:
* Αυξάνεται σταδιακά.

* Δε υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης.

* Σημαίνει ώρες μετά από ένα γεύμα.

* Είναι γενική και δεν αφορά σε ένα τρόφιμο συγκεκριμένα.

* Σταματάει όταν χορταίνεις.

* Νιώθεις ικανοποιημένος.

Συναισθηματική πείνα:
* Εμφανίζεται ξαφνικά.

* Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για κατανάλωση τροφής.

* Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα.

* Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (γλυκά, λιπαρά).

* Επιμένει ακόμα και αν νιώθεις χορτάτος.

* Νιώθεις ενοχή ή ντροπή ή δυσφορία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός και καραντίνα: Πώς να μην πάρεις βάρος μένοντας μέσα

Υγιεινός τρόπος ζωής VS κορωνοϊού! Τι λένε οι ειδικοί;

Κορωνοϊος: Εξαπλώνεται μέσω του φαγητού;

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr