Το γνωστό σε όλους μας μανούρι ξεχωρίζει για τη νοστιμιά του και την ευκολία με την οποία μπαίνει σε αλμυρές και γλυκές συνταγές. Δες τι αξίζει να ξέρεις γι’ αυτό το Π.Ο.Π. τυράκι και μερικές λαχταριστές ιδέες για να το βάλεις στο πιάτο σου.

Το μανούρι είναι ένα λευκό, μαλακό, επιτραπέζιο τυράκι με συμπαγή δομή και χωρίς επιδερμίδα. Η γεύση του είναι πλούσια και ευχάριστη, με αισθητά λιπαρή γεύση και χαρακτηριστικό, ελαφρύ άρωμα γάλακτος. Γεννήθηκε στη χώρα μας όπου παρασκευάζεται συνεχώς επί αιώνες -στην αρχαιότητα ήταν γνωστό και ως «παχύτατην μυζήθρα»- και κυκλοφορεί σε διάφορες διαστάσεις και βάρος.

manouri

Πώς και που παράγεται
Για να γίνει το μανούρι είναι αναγκαία η μίξη του τυρογάλακτος με φρέσκο πρόβειο ή κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο πλήρες γάλα ή μίγματα τους, στο οποίο προστίθεται πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή κρέμα τους. Μετά από διήθηση, θέρμανση υπό συνεχή ανάδευση και λοιπή επεξεργασία, το τυρόγαλα που συγκεντρώνεται στην κορυφή του καζανιού τοποθετείται σε ειδικά υφασμάτινα καλούπια όπου στραγγίζει για 4-5 ώρες δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα στο μανούρι. Κατόπιν, μεταφέρεται σε ψυκτικούς θαλάμους συντήρησης μέχρι τη διάθεσή του στην αγορά. Οι περιοχές που παράγεται το μανούρι είναι η Θεσσαλία και η κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν Π.Ο.Π. από το 1996.

Ιδιότητες και χρήσεις
Όπως όλα τα τυριά έτσι και το μανούρι περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο αλλά και ασβέστιο, σε χαμηλό ποσοστό όμως. Από λιπαρά τα πάει πάρα πολύ καλά, αφού τα 100γρ. έχουν 460 θερμίδες περίπου, οπότε καλό είναι να καταναλώνεται σε λογικά πλαίσια.

Το πλούσιο αυτό τυρί σερβίρεται και ως επιδόρπιο, μαζί με φρούτα ή μέλι και ξηρούς καρπούς. Είναι εξαιρετικό όταν ψήνεται ή όταν πανάρεται και περνάει από τηγάνι. Συνοδεύει άψογα διάφορα λαδερά, μπαίνει σε πίτες και τάρτες, αναδεικνύει σαλάτες και γλυκά. Δοκιμάστε και παλαιωμένο μανούρι τριμμένο σε διάφορα παραδοσιακά ζυμαρικά, θα ενθουσιαστείτε!

4 ευφάνταστες προτάσεις με μανούρι:

Τηγανητό μανούρι με βύσσινα φλαμπέ

Σαγανάκι με σουτζούκι πολίτικο και μανούρι

Μανούρι τυλιχτό σε φύλλο με μέλι και σουσάμι

Τυρόπιτα με φέτα, μανούρι και γιαούρτι