Η επιστήμη ανά διαστήματα καταρρίπτει θεωρίες που έχει στο παρελθόν υποστηρίξει παραθέτοντας ανάλογη επιχειρηματολογία βασισμένη σε νέες έρευνες. Κάτι ανάλογο λοιπόν συνέβη και με τον χυμό παντζαριού.

Ο δρ Άντ Σέφερντ του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ είπε χαρακτηριστικά ότι τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου στο παντζάρι είναι υψηλά και αυξάνουν σημαντικά τη ροή του αίματος. Αυτός ήταν ο λόγος που η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι ο χυμός παντζαριού μπορεί να λειτουργήσει και ως φυσικό θερμαντικό. Ο ίδιος όμως έκανε σχετική αντιπαραβολή αυτής της θεωρίας με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας λέγοντας ότι άτομα που είναι ευαίσθητα στο κρύο ήπιαν συμπυκνωμένο χυμό αλλά δεν κρύωναν λιγότερο ενώ η θερμοκρασία στα χέρια και τα πόδια τους παρέμεινε σταθερή μετά την κατανάλωσή του. Αυτό ουσιαστικά αναιρεί τα αποτελέσματα παλαιότερης έρευνας σύμφωνα με την οποία το μονοξείδιο του αζώτου διογκώνει τα αιμοφόρα αγγεία, κάτι που συνεπάγεται άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα άκρα. Αυτό διατυπώθηκε ως θεωρία όμως χωρίς όμως τελικά να έχει αποδειχτεί πρακτικά.

smoothie-pantzari

Οι αναλύσεις της έρευνας πραγματοποιήθηκαν σε 13 ενήλικες που ανέφεραν ότι έχουν ευαισθησία στο κρύο. Οι ερευνητές «κρύωσαν» τα χέρια και τα πόδια τους σε νερό με θερμοκρασία 15°C για δύο λεπτά πριν τα ξαναζεστάνουν στους 30°C σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία σώματος των συμμετεχόντων και η δυνατότητα διατήρησής της ήταν παράγοντας που λειτούργησε καταλυτικά στα αποτελέσματα της έρευνας. Οι συμμετέχοντες επανέλαβαν το πείραμα πίνοντας συμπυκνωμένο χυμό παντζαριού και παρατηρήθηκε ότι η θερμοκρασία του σώματός τους παρέμεινε αμετάβλητη, κάτι που παρατηρήθηκε και στην αρτηριακή τους πίεση.

Έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο από το πανεπιστήμιο του Wake Forest της βόρειας Καρολίνα πρότεινε να το καταναλώνουμε πριν κάθε τύπο σωματικής δραστηριότητας. Η ομάδα των ερευνητών επεσήμανε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού συγκεκριμένα πριν την προπόνηση όχι απλά ενδυναμώνεται ο οργανισμός μας αλλά πιο συγκεκριμένα, ενισχύεται και η εγκεφαλική μας δραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί συγκεκριμένοι τομείς του εγκεφάλου ενδυναμώνονται αποτρέποντας σε βάθος χρόνου την εξασθένισή του. Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρήθηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους είναι επιρρεπείς στη νόσο αλτσχάιμερ, όπως για παράδειγμα όσους έχουν ανάλογο οικογενειακό ιστορικό. Η δύναμη του χυμού παντζαριού θεωρήθηκε- και θεωρείται- ότι είναι το μονοξείδιο του αζώτου που περιέχει το οποίο αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο βελτιώνοντας παράλληλα και την απόδοση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr