Πολύ ενθαρρυντικά τα ευρήματα νέας έρευνας σχετικά με την κατάθλιψη, καθώς όπως φαίνεται η Μεσογειακή Διατροφή μπορεί μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Molecular Psychiatry, αξιολόγησαν στοιχεία 41 δημοσιευμένων ερευνών πάνω στη σχέση διατροφής και κατάθλιψης. Τα στοιχεία αφορούσαν σχεδόν 33.000 άτομα σε πέντε χώρες, από τους οποίους κανείς δεν είχε διαγνωσμένη κατάθλιψη στην έναρξη της κάθε μελέτης.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούσαν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 33% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Η αιτία φαίνεται πως είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, που μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα, που επηρεάζει την ψυχική υγεία και την διάθεση.

Την ίδια στιγμή βέβαια, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, όχι μόνο επιδεινώνοντας αλλά και πυροδοτώντας την κατάθλιψη. Ειδικότερα, η κατανάλωση τροφών με πολλά λίπη και ζάχαρη, καθώς και οι επεξεργασμένες τροφές, οδηγούν σε συστημική φλεγμονή όλου του σώματος, η οποία έχει στον οργανισμό παρόμοιες επιπτώσεις με αυτές του καπνίσματος, της παχυσαρκίας, της ρύπανσης και της έλλειψης άσκησης.

«Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία μεταφέροντας φλεγμονώδη μόρια στον εγκέφαλο, ενώ μπορεί να επηρεάσει επίσης και τους νευροδιαβιβαστές, τα μόρια που ρυθμίζουν την ψυχική διάθεση», ανέφερε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Καμίλ Λασάλ.

Μετά και τη νέα μελέτη, ενισχύεται η πεποίθηση ότι οι συμβουλές περί διατροφής πρέπει να συνοδεύουν την ψυχιατρική, αν και ορισμένοι γιατροί δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει πραγματικά ευεργετική δράση στις ψυχικές παθήσεις και γι’ αυτό ζητούν περαιτέρω μελέτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ