Όλοι έχουν κάνει κάποια στιγμή την επανάστασή τους και έχουν επιχειρήσει να γίνουν χορτοφάγοι. Οι περισσότεροι όμως ύστερα από μία ή δύο βδομάδες γίνονται πάλι κρεατοφάγοι. Έχει συμβεί και σε εσένα; Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνος σου!

Σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Ερευνών της Αμερικής πάνω σε 11.000 συμμετέχοντες, το 84% των χορτοφάγων και των vegans ξεκινούν και πάλι την κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Για το 42% μάλιστα αυτό συμβαίνει μέσα στον πρώτο χρόνο από τότε που άλλαξαν τη διατροφή τους!

Θα αναρωτιέσαι “γιατί”…Σύμφωνα με την έρευνα, το κατά πόσο θα διατηρήσεις την χορτοφαγική σου διατροφή εξαρτάται από τους λόγους που σε οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση. Εάν το μόνο σου κίνητρο είναι η υγεία, τότε έχεις 58% πιθανότητες να…”αλλαξοπιστήσεις”! Οι χορτοφάγοι βέβαια έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν ακόμη “εχθρό”: τις προσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 1/3 των χορτοφάγων που συγκατοικούν με το…κρεατοφάγο “άλλο τους μισό”, επέστρεψε στις παλιές του διατροφικές συνήθειες. Πολλοί μάλιστα, και συγκεκριμένα το 60% των ερωτηθέντων πρώην χορτοφάγων δήλωσαν πως μισούσαν το γεγονός ότι ξεχώριζαν ανάμεσα στο πλήθος, ενώ ένα 50% υποστήριξε πως βρήκε τρομακτικά δύσκολο να ακολουθήσει τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

vegetarian

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη διατροφή ή άνθρωποι που είναι εδώ και χρόνια χορτοφάγοι. Κακά τα ψέματα όμως κανείς από εμάς δεν αλλάζει συνήθειες και τις διατηρεί απλά και μόνο για λόγους υγείας. Δες μόνο πόσοι καπνιστές υπάρχουν ακόμη τριγύρω μας παρά τις έρευνες που παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία! Όσοι λοιπόν γίνονται και παραμένουν χορτοφάγοι έχουν συνήθως διαφορετικούς λόγους, τους οποίους δύσκολα μπορούν να λησμονήσουν για να γυρίσουν στις παλιές τους συνήθειες. Αυτοί μπορεί να είναι από θρησκευτικοί, μέχρι περιβαλλοντολογικοί και ηθικοί. Και δεν θα το κρύψουμε… μερικές φορές είναι δύσκολη εκεί έξω η ζωή για τους χορτοφάγους… Εάν όμως μάθεις να είσαι ευέλικτος με τις επιλογές σου, να αντέχεις την καζούρα τον φίλων σου, να είσαι πλήρως ενημερωμένος και να απαντάς πάντα με ευγένεια στις-ενίοτε προσβλητικές- ερωτήσεις των γύρων σου, είναι σίγουρο πως τίποτα δεν πρόκειται να διαταράξει την χορτοφαγική ζωή σου!

Δείτε επίσης:
Βίντεο: Χορτοφάγος τρώει κρέας μετά από 22 χρόνια

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr