Οι ελιές Καλαμών είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορεί να βάλει κάποιος στο καθημερινό του τραπέζι, προκειμένου να απολαύσει την πλούσια γεύση τους αλλά και τα οφέλη τους στην υγεία.

Μετά την περυσινή αναγνώριση τους ως υπερτροφή, με βάση το Medical Research Reviews, νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν για μία ακόμη φορά ότι οι ελιές Καλαμών είναι οι πιο υγιεινές στον κόσμο.

Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν κλινική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά 20 υγιή άτομα, ηλικίας 22 – 65 ετών, που για 60 ημέρες έβαλαν στη διατροφή τους τις επιτραπέζιες Ελιές Καλαμών. Σημειώνεται ότι σε όλο το διάστημα της έρευνας, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν λάμβανε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η ομάδα των ερευνητών, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων από τον δρ. Μαγιάτη Προκόπη, τη δρ. Μέλλιου Ελένη καθώς και τη δρ. Μάρθα Σπυριδούλα Κατσαρού, κατέληξαν ότι ο καρπός της ελιάς έχει σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία και συγκεκριμένα στο λιπιδαιμικό προφίλ και στα συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας, σε αυτούς τους υγιείς εθελοντές παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) και του λόγου της ολικής προς την LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη). Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στον λόγο της ολικής προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL στο 95% της στατιστικής αντιστοιχίας.

Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και δεύτερη έρευνα, από την ίδια επιστημονική ομάδα, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να αξιολογούνται ως αισιόδοξες. Οι εθελοντές σε αυτή την έρευνα είναι πέντε φορές περισσότερο, καθώς σε αυτή συμμετέχουν 100 άτομα. Όλοι τους έχουν υπερχοληστερολαιμία ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και φαρμακευτική αγωγή.

Στόχος της εν λόγω έρευνας είναι να μελετηθούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελιών Καλαμών στο λιπιδαιμικό τους προφίλ. «Συνεχίζουμε τη μελέτη και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς σημειώθηκε σημαντική στατιστική μείωση της χοληστερόλης και βελτίωση των δεικτών των λιπιδίων του αίματος στους συγκεκριμένους εθελοντές συμμετέχοντες» υπογραμμίζει η δρ. Μέλλιου. Τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ερευνητές η κατανάλωση των καρπών ελιάς Καλαμών σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ και να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το συμπέρασμα αυτό, στην εποχή μας, έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αφορά καρδιαγγειακά νοσήματα. «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στην επιστημονική κοινότητα να δημιουργηθούν φάρμακα που μπορούν να προστατέψουν και να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις», σημειώνει η δρ. Μάρθα-Σπυριδούλα Κατσαρού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr