Θέλεις να χάσεις βάρος και αγχώνεσαι για το τι πρέπει να τρως ώστε να τα καταφέρεις; Δες τις 19 τροφές – σύμμαχους της δίαιτας και της σιλουέτας σου.

Όπως θα σου πει κάθε διαιτολόγος αλλά και όποιος έχει κάνει έστω και μία φορά δίαιτα, μαγικές τροφές για απώλεια βάρους δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως τροφές που ενισχύουν σημαντικά τη διαδικασία απώλειας βάρους. Στα καλά νέα, δεν χρειάζεται να τις ψάξεις σε εξειδικευμένα καταστήματα αφού τις περισσότερες τις έχεις πιθανότατα ήδη στο ντουλάπι ή το ψυγείο σου!

giaourti

Γιαούρτι. Το γιαούρτι όπως ήδη θα ξέρεις είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Αυτό που ίσως δεν ήξερες είναι ότι καις περισσότερες θερμίδες προσπαθώντας να χωνέψεις πρωτεΐνες σε σχέση με άλλα συστατικά. Επίσης, το γιαούρτι σε κρατάει χορτάτο για περισσότερο άρα σε γλιτώνει από τσιμπολογήματα. Ιδανικά επέλεξε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

avgo

Αβγό. Ομοίως με το γιαούρτι, το αβγό που είναι ακόμη μία εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών σε βοηθάει στη δίαιτα. Προτίμησε βέβαια να τρως περισσότερα ασπράδια και λιγότερο κρόκους, ειδικά αν έχεις πρόβλημα με τη χοληστερίνη σου.

kinoa

Κινόα. Ο “σπόρος της Γης” όπως συνηθίζουν να τη λένε οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, άρα είναι σαν να λέμε ένα και ένα για απώλεια βάρους. Στα συν ότι μαγειρεύεται εύκολα και σου δίνει μεγάλη ποικιλία συνταγών αφού την κάνεις από συνοδευτικό για το κρέας και το ψάρι μέχρι σαλάτα.

piperies

Καυτερές πιπεριές. Η καψαϊκίνη που περιέχουν οι καυτερές πιπεριές δεν τους χαρίζει μόνο την χαρακτηριστική, καυτερή γεύση αλλά και ιδιότητες που βοηθούν την απώλεια βάρους καθώς επιταχύνει τον μεταβολισμό και βάζει φρένο στην όρεξη σου. Αν σου αρέσουν τα καυτερά μόλις βρήκες ένα ακόμη λόγο για να προσθέτεις πιπερίτσες τσίλι στα φαγητά σου!

kanela

Κανέλα. Σύμφωνα με έρευνες το διάσημο μπαχαρικό μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας τις λιγούρες. Πασπάλισε λοιπόν κανέλα στα μήλα, το γιαούρτι, τον καφέ ή το τσάι, ώστε και να βοηθήσει το αδυνάτισμα και να δώσει ωραία γεύση στα σνακ και τα ροφήματα σου.

tsai

Πράσινο τσάι. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που λένε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού βοηθάει την απώλεια βάρους, με τις κατεχίνες που περιέχει να επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Βέβαια, για να ωφεληθείς από αυτή την ιδιότητα πρέπει να πίνεις τουλάχιστον 2 φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα.

berries

Μήλα – Αχλάδια – Berries. Ισορροπημένη δίαιτα χωρίς φρούτα δε γίνεται. Τα μήλα, τα αχλάδια και τα κάθε λογής berries είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (τα μήλα και τα αχλάδια καλό είναι να τα τρως με τη φλούδα) και σε χορταίνουν χωρίς να σε φορτώνουν με πολλές και περιττές θερμίδες. Στα συν και ότι η γλυκιά τους γεύση υποκαθιστά την όρεξη σου για κάτι γλυκό.

grapefruit

Γκρέιπφρουτ. Οι φυτικές ίνες που περιέχει αυτό το φρούτο με τη χαρακτηριστική, ελαφρώς πικρή γεύση σε κρατούν χορτάτο για αρκετή ώρα, κάνοντας σε να τρως λιγότερο. Μπορείς λοιπόν πριν το φαγητό σου να τρως μισό γκρέιπφρουτ ή να πίνεις ένα ποτήρι χυμό. Άσε που έχει και ελάχιστες θερμίδες!

karpouzi

Καρπούζι. Μπορεί κάποιοι να το φοβούνται λόγω της γλυκιάς του γεύσης, ωστόσο το καρπούζι είναι ένα και ένα για τη δίαιτα κυρίως επειδή είναι πλούσιο σε νερό, το οποίο μάλιστα καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο στομάχι σου αφήνοντας μικρότερο περιθώριο για άλλες τροφές. Στα καλά νέα, το καρπούζι δεν έχει πολλές θερμίδες.

anoigma2

Ωμά λαχανικά. Τα ωμά λαχανικά (όπως το αγγούρι) έχουν 2 μεγάλα ατού: πρώτον είναι πλούσια σε νερό άρα σε “γεμίζουν” και σε βοηθούν να αισθάνεσαι πλήρης και δεύτερον, δεν έχουν πολλές θερμίδες. Φρόντισε λοιπόν να έχεις πάντα εύκαιρα καθαρισμένα λαχανικά για να τσιμπολογάς κάθε φορά που πεινάς.

glukopatata

Γλυκοπατάτα. Καμία ισορροπημένη διατροφή δεν πρέπει να αποκλείει τους υδατάνθρακες και έτσι η γλυκοπατάτα μπορεί να μπει στο πιάτο σου ακόμη και σε περιόδους δίαιτας. Άσε που οι φυτικές ίνες της σε χορταίνουν για περισσότερη ώρα, ενώ η γλυκιά γεύση της ικανοποιεί και τη λιγούρα για γλυκό.

kafes

Καφές. Το πιο διάσημο ρόφημα του κόσμου και αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια είναι φίλος και της σιλουέτας μας, καθώς ενισχύει το μεταβολισμό. Βέβαια, μιλάμε πάντα για σκέτο καφέ, μιας και η ζάχαρη, η κρέμα, η σαντιγί, τα σιρόπια και γενικά τα toppings που προστίθενται συχνά στον καφέ δεν είναι και τόσο “αθώα”.

banana

Βρώμη με γάλα ή νερό (oatmeal). Ο χυλός βρώμης που φτιάχνεται συνήθως με γάλα ή νερό είναι ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες που τρώγεται ιδανικά ζεστό, άρα από τη μία σε βοηθάει να αισθάνεσαι χορτάτος για περισσότερα και από την άλλη ακριβώς επειδή είναι ένα ζεστό δεν μπορείς να το φας γρήγορα, δίνοντας χρόνο στον εαυτό σου να καταλάβει ότι έχεις χορτάσει.

krakerakia

Κράκερ σίκαλης. Τα κρακεράκια ολικής άλεσης είναι από τα καλύτερα σνακ, αφού και χαμηλά σε λιπαρά είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες όσοι καταναλώνουν προϊόντα ολικής άλεσης τείνουν να συσσωρεύουν λιγότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς.

amygdala

Ξηροί καρποί. Οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να περιορίσεις την πείνα ανάμεσα στα γεύματα. Επίσης είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αποδεικνύονται ωφέλιμοι στην απώλεια βάρους και τη βελτίωση των επίπεδων της χοληστερόλης, αρκεί βέβαια να καταναλώνονται με μέτρο μια και δεν τους λείπουν οι θερμίδες.

kotopoulo

Άπαχο κρέας. Θα το πούμε για ακόμη μία φορά, όταν ο οργανισμός προσπαθεί να χωνέψει πρωτεΐνες κάνει περισσότερες καύσεις άρα οι πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το κρέας, είναι φίλοι της σιλουέτας σου. Σημείωσε όμως ότι καλό είναι να προτιμάς το άπαχο κρέας, όπως τα πουλερικά ή τα μέρη του μοσχαριού με λιγότερο λίπος.

psari

Ψάρι. Πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών είναι και το ψάρι, με τα περισσότερα είδη να έχουν και πολύ λίγες θερμίδες. Σημείωσε βέβαια ότι ακόμη και τα πιο “παχυντικά” ψάρια όπως ο σολομός δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου, καθώς είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα που σου κάνουν πολύ καλό, αντισταθμίζοντας τις όποιες επιπλέον θερμίδες.