Έχεις μπερδευτεί και εσύ σχετικά με το πόσα λίπη θα πρέπει να περιέχει το καθημερινό σου διαιτολόγιο προκειμένου να είσαι υγιής; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεδιάλυνε το τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, στην καθημερινή μας διατροφή -ενήλικες και παιδιά- τα κορεσμένα λίπη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 10% και τα λίπη τρανς το 1%, σύμφωνα με το προσχέδιο των νέων συστάσεων που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Για να σού δώσουμε να καταλάβεις, σε μια τυπική καθημερινή κατανάλωση 2.500 θερμίδων, το 10% αντιστοιχεί σε περίπου 25 γραμμάρια κορεσμένων λιπών.

Ενδεικτικά, τα 90γρ. μοσχαριού περιέχουν περίπου 6,1γρ. κορεσμένου λίπους, ενώ η ίδια ποσότητα ψαριού περιέχει 3,3γρ, του τηγανητού ψαριού 2,8γρ. και του τυριού 6γρ. Ένα φλιτζάνι γάλατος με 1% λιπαρά περιέχει 4,6γρ. κορεσμένου λίπους, ενώ ένα κουταλάκι βούτυρο 2,4γρ.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις ήδη, τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια σημαντική πηγή καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι νέες συστάσεις του ΠΟΥ λοιπόν εντάσσονται στην προσπάθειά του να μειωθούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακές αιτίες παγκοσμίως, καθώς περίπου το 1/3 όλων των θανάτων κάθε χρόνο (σχεδόν 55 εκατομμύρια) είναι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Δημοφιλή στο Protothema.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr